Index Vakbarát Hírportál

Robot válthatja fel a bébiszittert és akár a barátokat is

2023. július 18., kedd 06:54

A robotok már készen állnak gyermekeink tanítására. A Miko célja, hogy biztonságos és interaktív oktatást biztosítson a gyerekeknek. Egy szakértő azonban megjegyezte, hogy nincs az a mesterséges intelligencia, amely fel tudná váltani az emberi tanítást.

A Miko egy mesterséges intelligenciával működő robot, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy új szintre emelje a gyerekek tanítását – tájékoztat a Fox News.

Ritvik Sharma, a vállalat növekedésért felelős alelnöke a Fox News Digitalnak adott interjúban elmondta,

a robot célja az oktatás felemelése.

A jelenlegi legfrissebb Miko verzió a 2021-ben kiadott Miko 3, amely az Amazon Alexájához hasonlóan működik, annyival fejlettebb azonban, hogy már képes oda-vissza beszélgetést is folytatni. Hovatovább, még beszélgetést is kezdeményez, ha a szükség úgy kívánja.

A robot egyik legnagyobb előnye, hogy ugyan gyerekeknek készült, a szülők megszabhatják a mesterséges intelligenciának, miről is társalogjon gyermekükkel.

Sharma azt mondta, „ha egy szülő aggódik, hogy a gyermekeinek több szociális készséget kellene tanulniuk, a szülő adhat némi kontextust Mikónak, hogy kezdjen el ilyen témában beszélgetni csemetéjével”. A beszélgetéseknél a robot tanulmányozza a gyermek válaszait és ezekből következtet érdeklődési köreire és elmélyültségének mértékére. 

Ez egy roppant személyre szabott élmény egy nagy adag mesterséges intelligenciával és mélyreható technológiával

– állapította meg Sharma.

A vezető kiemelte, hogy a robot nem ad hozzáférhetőséget az internethez, valamint nem gyűjt személyes információt sem a gyermekről, sem annak családjáról. 

Michele Borba gyermeknevelési szakértő és pedagógiai pszichológus fontosnak tartotta kiemelni, a robot nem pótolja az emberi tanítást. Hozzátette,

A gyermekeknek és a felnőtteknek is szükségük van szociális kapcsolatokra és empátiára is.

A Miko küldetése olyan biztonságos technológiát biztosítani, amit bármely szülő bátran választana gyermeke fejlesztéséhez.

Rovatok