Index Vakbarát Hírportál

Meglepő dologra figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet a hőséggel kapcsolatban

2023. július 18., kedd 18:31

A mostani hőhullámok idején túlságosan sok figyelmet kapnak a napi csúcshőmérsékletek, pedig az egészségügyi kockázatok szempontjából sokkal jelentősebbek a magas éjszakai hőmérsékletek – figyelmeztetett kedden Genfben John Nairn, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) extrém hőséggel foglalkozó szakértője.

A szakértő szerint fontos lenne, hogy éjszakánként a szervezetünk fel tudjon frissülni az egész nap tartó hőség után. Egy, a WMO által kedden közzétett nyilatkozat szerint az északi féltekét sújtó hőhullám várhatóan tovább erősödik a héten, ami az éjszakai hőmérséklet emelkedésével jár együtt, növelve a szívroham és más halálesetek kockázatát.

Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint a hőmérséklet Észak-Amerikában, Ázsiában, Észak-Afrikában és a Földközi-tenger térségében több napon át 40 Celsius-fok felett lesz, ahogy a hőhullám erősödik. 

A kutatók szerint az éjszakai minimum-hőmérséklet is új csúcsokat fog elérni, növelve ezzel a szívroham és a halálesetek kockázatát.

A legtöbbet a nappali hőmérsékleti maximumokról beszélnek, de a legnagyobb egészségügyi kockázatot a magas éjszakai hőmérséklet jelenti, különösen a veszélyeztetett népességcsoportok – csecsemők, idősek, krónikus betegségben szenvedők – számára

– közölte a WMO.

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Nemzetközi Szövetségének adatai szerint az elmúlt 10 évben 400 ezer ember halálát okozták az extrém klíma- és időjárási események. Egy jelentés szerint Európában 60 ezer többlethalálozást okoztak a tavalyi hőhullámok.

Rovatok