Index Vakbarát Hírportál

Lebuktatta a ChatGPT-t az egyetemista, a Brain Baron találkozhat vele

2023. július 20., csütörtök 07:59

A Princeton diákja három nap alatt írt egy algoritmust, ami bármilyen szövegről megmondja, hogy a ChatGPT írta-e. A GPTZero már több millió felhasználónál jár, Edward Tian pedig több más izgalmas előadó mellett az idei Brain Bar fesztiválon mesél arról, mi a gond a mesterséges intelligenciával.

A szeptemberben kilencedik alkalommal elstartoló Brain Baron nem csak a ChatGPT lebuktatójával ismerkedhet meg, hanem az is kiderül, milyen szkafander kell ahhoz, hogy meghódíthassuk a világűrt: Lindsay Aitchison, a NASA mérnöke elmeséli, hogyan fejleszti a következő generációs űrruhát, amiben az Artemis-program asztronautái 2025-ben a Holdon sétálhatnak majd. A CIA volt elemzője, Martin Gurri is a Brain Bar vendége lesz, ő volt, aki megjósolta a brexitet, Donald Trump elnökségét, Budapesten pedig arról beszél majd, hogyan törte meg a közösségi média az elitek információs monopóliumát, és forgatta fel a modern társadalmakat is.

A napi hírzajon segít majd felülemelkedni a fesztivál látogatóinak Peter Turchin orosz származású amerikai tudós, aki a történelemből gyűjtött nagy mennyiségű adat segítségével jósolja meg a jövőt.

Teszten a gondolatokkal irányított ruha

Az alváshiány és az alvászavar sokak számára mindennapos problémát jelentenek. Dr. Sophie Bostock alváskutató a fesztivál előadójaként elmeséli majd, miért kellene sokkal jobban figyelnünk az alvásra is, ha jobban szeretnénk teljesíteni mindennapjaink során. A Brain Bar meghívására érkezik Budapestre a holland Anouk Wipprecht is, aki a csúcstechnológiát hozza össze a divat világával: olyan ruhák megalkotásán dolgozik, amelyek gondolatokkal irányíthatóak és a környezet változására is reagálnak, ezeket pedig a Brain Baron is bemutatja majd.

Igazi magyar sikersztorival lép fel a Brain Bar színpadán Schaffhauser Sámuel és Palánki Dávid, akik fiatal koruk ellenére máris több millió dolláros közösségi támogatást gyűjtöttek be. Startupjuk, a Shrooly lehetővé teszi, hogy otthon, egy okoskészülék segítségével termeszthessük a kedvenc gombánkat, amit aztán el is fogyaszthatunk.

A fesztiválra látogatók a világ egyik legjobb brass bandjével, a pécsi Band of StreetS-szel is találkozhatnak, de fellép a háromszoros BMX-világbajnok Kun Ádám és a magyar új generációs undergroundszcéna új tehetsége, a rapper Sisi is. Az esemény több mint 80 előadót hoz Magyarországra, akik közül jó néhánnyal már most meg lehet ismerkedni a szervezők oldalán.

Visszatér a brit nagykövet

A Magyar Zene Házában rendezett Brain Bar hazai házigazdái a magyar podcastkultúra két nagy kedvence, Lil Frakk és Linczényi Márkó lesznek, és a Brain Bar kedvéért ismét visszatér Budapestre Iain Lindsay volt brit nagykövet is. 

Az ingyenes regisztráció diákok és tanárok számára már elindult a szeptember 2122-én tartott jövőfesztiválra. Kedvezményes early bird jegyek szintén elérhetők a Brain Bar oldalán, a legfrissebb információkat pedig a Facebook-eseményben lehet nyomon követni.

Rovatok