Index Vakbarát Hírportál

Furcsa csomó jelent meg egy nő nyelvén

2023. július 25., kedd 13:20

Komoly fejfájást okozott az orvosoknak annak a nőnek az esete, akinek egy furcsa csomó nőtt a nyelvén hat hónap leforgása alatt. A nem mindennapi esetről a The American Journal of Dermatopathology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban számoltak be.

A nő orvosai szerint a csomót az orális fokális mucinózis (OFM) okozta, amely egy ritka kötőszöveti rendellenesség, amely általában az ínyen vagy a szájpadláson alakul ki. Mint írják, a szájnak a rendellenesség által érintett részein a normális kötőszövet lebomlik, és helyébe egy kocsonyás állagú nyálka kerül – írja a Live Science.

Ez a nyálka a hialuronsav, egy csúszós anyag, amelyet a kötőszövetek termelnek, de az OFM esetében túltermelődik. A hialuronsav túlzott termelődése pedig olyan felhalmozódáshoz vezet, amely a csomó kialakulását okozza.

A 72 éves mexikói nő azután fordult orvoshoz, hogy a csomó fél évig lappangott a nyelvén. Elmondása szerint a csomó kellemetlen érzést és fájdalmat okozott neki beszéd és nyelés közben. 

Az esetről szóló jelentés szerint a kiújulási arány alacsony, és szerencsére az állapot jóindulatú, nem okozhat rákot. A nő esetében orvosai helyi érzéstelenítésben sikeresen eltávolították a nyelvdudort, amely 10 hónapos megfigyelés után sem alakult ki újra.

Azt, hogy mi okozhatta a csomót a nő nyelvén, még az orvosok sem tudják biztosan. Egyes szakemberek azonban úgy vélik, hogy a szövet valamilyen sérülés hatására kezd el hialuronsavat pumpálni.

Ezt az elképzelést támasztja alá az a tény, hogy a mucinek – a kocsonyaszerű, összetett szénhidrátok csoportja, amelyhez a hialuronsav is tartozik – termelését a citokineknek nevezett molekulák válthatják ki, amelyek a szövetek sérülése után szabadulnak fel. Ezenkívül a mucinok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, így elméletileg segíthetnek a szöveteknek a sérülések utáni helyreállításban azáltal, hogy csillapítják a gyulladást.

Rovatok