Index Vakbarát Hírportál

A Google mesterséges intelligenciával segítené az újságírókat

2023. július 25., kedd 07:46

A Google egy olyan terméket fejleszt, amelyet az újságírók segítőjének szántak, és már bemutatták a The New York Timest, a The Washington Postot és a The Wall Street Journalt birtokló News Corp vezetőinek.

A Google egy olyan terméket tesztel, amely mesterséges intelligenciát használ a hírek írásához, és olyan szervezeteknek ajánlja fel, mint a News Corp. Három, az ügyre rálátó személy szerint

A belsőleg Genesis munkacímen ismert eszköz képes információkat – például aktuális események – részleteit befogadni, és cikkeket generálni abból.

Az egyik személy elmondta, a Google úgy véli, hogy az újságírók számára egyfajta személyi asszisztensként szolgálhat az alkalmazás, amely automatizál bizonyos feladatokat. Néhány vezető azonban nyugtalanítónak nevezte a próbálkozást – írja a The New York Times.

Jenn Crider, a Google szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy különösen a kisebb kiadókkal együttműködve ötletelnek, hogyan tudnák az újságírók munkáját megkönnyíteni.

Egész egyszerűen ezek az eszközök nem hivatottak arra, hogy helyettesítsék az újságírók alapvető szerepét a tudósításokban, a cikkek írásában és a tények ellenőrzésében

– tette hozzá. Ehelyett inkább a címlapok szerkesztésében és hasonlókban nyújthatnának segítséget. 

Azonban többen kifogásolták az eszköz hitelességének kérdését, mert vannak témák, amelyek árnyaltabb megközelítést igényelnek. Egyesek szerint a mesterséges intelligencia figyelmen kívül hagyja azokat az újságírói feladatokat, amelyek a pontos, könnyen emészthető cikkek megírásához szükségesek.

Rovatok