Index Vakbarát Hírportál

DNS-ből készül a világ legerősebb anyaga

2023. július 28., péntek 18:48

Az élet alapját jelentő molekula nanoméretben erősíti és könnyíti a tökéletes üveg szuper tulajdonságait.

Biztonságosabb és gyorsabb autók és repülőgépek, orvosi eszközök és golyóálló mellények készíthetők abból az új anyagból, ami ötödakkora súly mellett négyszer erősebb, mint az acél. Ennél is izgalmasabban hangzik, hogy a Connecticuti Egyetemen kifejlesztett új anyag valójában üveggel bevont DNS.

Az adott sűrűség mellett ez a legerősebb ismert anyag

– mutatott rá a fejlesztést vezető tudós, Seok-Woo Lee.

A könnyű és erős anyagokra nagy a kereslet, de metallurgiai technikák az elmúlt évtizedekben elérték fizikai határaikat. A kutatás ezért a fémötvözetek helyett más típusú anyagok felé fordult.

A különleges anyag felfedezése abból a problémából indult, hogy nagyon nehéz hibáktól mentes üveget előállítani. A probléma a méretarányokon múlik, ugyanis egy mikrométeres vastagságnál az üveg még szinte mindig hibátlan, könnyű és erős. A szakemberek ebből kiindulva kísérleteztek azzal, hogy önmagát összeállító DNS-vázat vékony üvegburkolattal látták el. Mint kiderült, a DNS tovább emelte a tökéletes üveg előnyös tulajdonságait, megerősítette és könnyítette is azt. A végeredmény egy acélnál erősebb nanoréteges anyag lett.

Az, hogy háromdimenziós szerkezetű nanoanyagot tudtunk tervezni és mineralizálni, nagy lehetőségeket nyit meg a mechanikai tulajdonságok tervezése terén

– mutatott rá Oleg Gang, a Brookhaven Laboratórium nanoanyag-kutatója, aki részt vett a fejlesztésben.

A Vasember-filmek nagy rajongója vagyok, és mindig azon tűnődtem, hogyan alkothatunk jobb Vasember-páncélt. Nagyon könnyűnek kell lennie, hogy gyorsan repülhessen. Erősnek is kell lennie, hogy védjen az ellenség támadásától. A mi anyagunk ötször könnyebb és négyszer erősebb az acélnál. Ezért az általunk alkotott üveg nanorétegek bármilyen más szerkezeti anyagnál jobbak egy fejlettebb Vasember-páncél előállításához

– fogalmazott közleményében Lee.

A csapat az új utat követve folytatja a fejlesztést, ami minden bizonnyal még erősebb anyagok felfedezéséhez vezet majd. Ha pszeudoszuperhős kosztümök készítéséhez nem is, de járművek tömeg- és energiahatékonyságának javításában valószínűleg hamar bevetik majd.

(Interesting Engineering)

Rovatok