Index Vakbarát Hírportál

Hiába a Titan-katasztrófa, ezer embert küldene a Vénuszra az OceanGate egyik alapítója

2023. július 29., szombat 17:54

Guillermo Söhnlein, az OceanGate egyik alapítója nagyszabású célokat tűzött ki a jövőre nézve: 2050-re 1000 embert szeretne küldeni a Vénuszra, hogy a bolygó kénsavas felhőiben lebegő kolónián éljenek. Az Insidernek adott interjújában elmondta, hogy 11 éves kora óta azt szeretné, hogy az emberiség egy több bolygón élő faj legyen.

Guillermo Söhnlein, az OceanGate társalapítója a Titan tengeralattjáró tragédiája miatt került a figyelem középpontjába. Az öt ember halálával járó Titanic-expedíció után most az óceán helyett az űrbe repítene embereket, méghozzá egyből ezret. Az üzletember a terveiről az Insidernek adott interjújában beszélt.

Elmondása szerint 2050-re azt szeretné elérni, hogy ezer ember éljen a Vénusz bolygón egy lebegő kolónián, ami szerinte egyáltalán nem olyan őrült terv, mint ha ugyanennyi idő alatt egymillió embert akarna a Mars felszínére telepíteni. Söhnlein szerint az emberiségnek továbbra is feszegetnie kell az innováció határait.

Bár a Vénuszt gyakran nevezik a Föld ikertestvérének, a bolygó egyáltalán nem tűnik ideális helynek az emberiség számára. Ezzel az üzletember is tisztában van, de úgy látja, hogy ettől függetlenül érdemes lenne legalább megpróbálni.

Mint ismert, a Vénusz a Naprendszer legmelegebb bolygója. A légköre szén-dioxiddal telített, a felszíni hőmérséklete az ólmot is képes megolvasztani, felhőiből pedig kénsav záporozik. A légköri nyomása pedig a NASA becslése szerint több mint kilencvenszerese a Földének.

Söhnlein azonban rámutatott, hogy a Vénusz légkörének van egy olyan, a felszíntől mintegy 50 kilométerre lévő része, ahol az emberek elméletileg képesek lennének a túlélésre, mivel a hőmérséklett ott sokkal alacsonyabb, és a nyomás is jóval kisebb.

Úgy véli, ha lehetne egy olyan űrállomást tervezni, ami ellenállna a felhőkben lévő kénsavnak, akkor egy nap emberek százai és ezrei élhetnének a Vénusz légkörében. Szerinte egy lebegő kolónia 2050-re képes lenne ezer embert befogadni a Vénusz légkörében, bár az, hogy ez pontosan hogyan történne meg, még nem világos.

Az üzletember az interjúban azt is elmondta, hogy 11 éves kora óta arról álmodozik, hogy az emberiség az ő segítségével lesz egy több bolygón élő faj. Hozzátette, visszatérő álma volt az, hogy ő lesz az első marsi kolónia parancsnoka. 

Rovatok