Index Vakbarát Hírportál

A SpaceX rakétájának kilövése lyukat üthetett a Föld légkörén

2023. július 29., szombat 14:59

Egy fizikus szerint lehetséges, hogy a SpaceX rakéta kilövése lyukat ütött a Föld légkörének egyes részein.

A SpaceX 2023. július elején indított újrafelhasználható, kétfokozatú rakétája, amelyet arra terveztek, hogy megbízhatóan szállítson embereket és rakományt Föld körüli pályára, egy fizikus szerint lyukat üthetett a Föld ionoszféráján.

Az ionoszféra a Föld légkörének és az űrnek a találkozásánál található, és nagyjából 80 és 650 kilométer között húzódik a Föld felszíne felett

– közölte a NASA. 

Jeff Baumgardner, a Bostoni Egyetem vezető kutatója szerint az ionoszféra lyukai egyre gyakoribbá váltak, mivel rekordszámú rakétát indítottak az elmúlt időszakban. A lyukak átmeneti jellegűek, mivel a Nap felkelésekor reionizáció következik be.

Az incidensről Jeremy Perez fotós készített képet július 19-én, miután a SpaceX elindította a Falcon 9 rakétát egy kaliforniai bázisról.

A fényképen egy vörös, fluoreszkáló ragyogás látható, amely Perez szerint dél felé terjeszkedett, és átlépte a Tejútrendszert. Elmondása szerint a ragyogás a kilövés után körülbelül 20 percig volt látható.

Baumgardner szerint a jelenséget jól tanulmányozták, és akkor fordulhat elő, amikor a rakéták 200-300 kilométer magasan a Föld felszíne felett égetik el a hajtóműveiket.

A vörös izzás akkor jelenik meg, amikor a rakéta 2. fokozatának gázai az ionoszférában gyors rekombinációt okoznak

– mondta a fényképre hivatkozva.

A SpaceX rakétája már korábban is okozott hasonló jelenséget. 2018-ban egy másik Falcon 9 kilövés 900 kilométer széles ideiglenes lyukat okozott a Föld ionoszférájában.

Rovatok