Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosan utálják az X-et, a Twitter új felületét

2023. augusztus 1., kedd 15:14

A korábban Twitterként ismert X pert indított egy, a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció elterjedése ellen fellépő nonprofit szervezet ellen, mert szerintük hamis állításaival arra ösztönzi az oldalon hirdetőket, hogy szüneteltessék befektetéseiket a platformon.

Amerikai médiaértesülések szerint az Elon Musk tulajdonában lévő vállalat levelet küldött a Digitális Gyűlölet Elleni Központnak (CCDH), amelyben azzal fenyegetőztek, hogy meg nem határozott összegű kártérítést követelnek a szervezettől.

Válaszlevelükben a CCDH ügyvédei azzal vádolták az X-et, hogy,

megfélemlíti azokat, akiknek van bátorságuk kiállni az uszítás, gyűlöletbeszéd és káros online tartalmak ellen.

Továbbá azt is kijelentették, a vállalatóriás állításainak nincs valóságalapjuk.

A bírósági kereset kiváltó oka egy júliusban megjelent, a CCDH kutatásának megállapításait magában foglaló jelentés volt, amely szerint megnövekedett a gyűlöletbeszéd gyakorisága a kisebbségi közösségekkel szemben a platformon.

Az X vezérigazgatója valótlannak minősítette a jelentést és azt mondta, hogy az „helytelen, félrevezető és elavult mérőszámok alapján”, a Twitter felvásárlása idején készült.

Egy hétfői bejegyzésében az X azt állította, a CCDH engedély nélkül szerezhette meg a vállalat adatait. A posztban megismételték azt az állítást, miszerint a kutatásban szereplő mérőszámokat kontextusból kiragadva használták fel, hogy megalapozatlan állításokat tegyenek a vállalatról.

Az X nemrégiben adatgyűjtés miatt pert indított négy, meg nem nevezett texasi szervezet és az izraeli Bright Data online adatszolgáltató ellen is.

Rovatok