Index Vakbarát Hírportál

Nagy a baj, tízezrével kell selejtezni ezeket a laptopokat

2023. augusztus 2., szerda 18:37

Kedvező áruknak köszönhetően az elmúlt években hatalmas sikernek örvendtek a külföldi közoktatásban a Chromebookok, mostanra azonban egyre inkább úgy néz ki, hogy az azokra való beruházás korántsem volt olyan jó biznisz, mint az elsőre tűnhetett – a Chromebookok szoftveres támogatása ugyanis elkezdett lejárni, így azok jóformán használhatatlanná váltak.

A Google még a 2010-es évek elején robbant be a laptopok piacára, ebben az időszakban mutatták be az első Chromebookokat, amelyek olyan készülékek, amelyek a Google saját fejlesztésű, Chrome OS nevezetű operációs rendszerét futtatják – ezzel előre telepítve szállítják a laptopokat.

A rendszer fő alkotóelemei a Linux kernel és a Google Chrome webböngésző, amibe médialejátszót és fájlkezelőt integráltak. Korlátozott offline működésével és mindösszesen nyolc másodperces rendszerindítási idejével a Chromebookokat elsősorban internetes böngészésre, illetve egyszerű munkák elvégzésére tervezték, a hagyományos alkalmazások telepítése helyett ugyanis a felhasználók elsősorban webalkalmazásokat tölthetnek le a Chrome Web Store-ból.

Letarolta a közoktatást

A Windowst vagy macOS-t futtató laptopokhoz képest rendkívül kedvező áruknak köszönhetően a Chromebookok külföldön hatalmas sikert arattak az iskolákban. Az oktatás modernizálásának érdekében az intézmények ugyanis kénytelenek voltak laptopokat vagy tableteket biztosítani a diákok számára. Az iskolák többsége a Chromebookok mellett tette le a voksát, hiszen a Google állítása szerint a Chrome OS gondosan megtervezett, többrétegű biztonsági architektúrájának köszönhetően még vírusirtókra sincs szükség a laptopokon, ami valljuk be, rendkívül kedvező tényező.

Ehhez társult még a készülékek végtelenül egyszerű kezelhetősége és hordozhatósága, a szoftveres támogatásról azonban sokan megfeledkeztek – ennek issza meg most a levét több amerikai intézmény is.

Idetartozik az észak-kaliforniai Oakland Unified School District (OUSD), amely több, a környéken fellelhető iskolát is magába foglal. A kerület tavaly 3851 laptopot volt kénytelen lecserélni, miután a Chromebookok elérték a beépített „halálozási” dátumukat – az elkövetkező öt évben ez a szám azonban 40 ezerre fog emelkedni, mivel több mint 60 Chromebook-modellnek jár majd le a szoftveres támogatása – írja az Extreme Tech.

Nem bírják tartani a tempót

A Chromebookok öregedése persze nem újdonság, mivel minden más szoftveres eszközhöz (legyen szó telefonokról, tabletekről vagy éppen számítógépekről) hasonlóan egy idő után elavulttá válnak. A problémát azonban jelen esetben az jelenti, hogy a készülékek túl hamar érték el ezt a szintet, megfelelő szoftveres és biztonsági támogatás nélkül pedig nem alkalmasak a további felhasználásra.

Ugyancsak aggasztó tényező, hogy az eladások a koronavírus-járvány és az otthoni oktatás beköszöntével ugrottak meg leginkább, a 2021 előtt gyártott készülékekre azonban a Google nem tudta garantálni a meghosszabbított szoftveres támogatást.

A problémával természetesen már az óriásvállalatot is szembesítették, akik megtették az első intézkedéseket. A manapság kiadott készülékekre például már minimum nyolc év támogatást biztosítanak, ami egy sokkal időtállóbb megoldás az iskolák számára. A meglévő Chromebookokkal azonban nem tudnak mit kezdeni, azok hardveres korlátozása miatt a tervezett elavulás után kénytelenek lesznek az intézmények selejtezni a készülékeket.

Rovatok