Index Vakbarát Hírportál

Több évtized után megoldódhat a sejtkutatás egyik legbizarrabb ügye

2023. augusztus 2., szerda 20:13

Az afroamerikai származású Henrietta Lacks – akinek sejtjeit évtizedekig tudományos kutatásokra használták fel – családja kedden egyezségre jutott a Thermo Fisher Scientific biotechnológiai céggel. Lacks családja 2021-ben indított szövetségi pert a vállalat ellen, azzal érvelve, hogy az tudatosan hasznot húz Lacks szövetmintájából és sejtvonalából.

Henrietta Lacksnál 1951-ben méhnyakrákot diagnosztizáltak, és a Johns Hopkins Kórházban egy eljárás során a beleegyezése nélkül szövetmintát vettek tőle. A nő még abban az évben, 31 éves korában belehalt a rákba.

A mintát később egy olyan emberi sejtvonal létrehozására használták fel, amely képes a testen kívül is szaporodni – a tudomány később ezeket HeLa-sejteknek nevezte el. A sejteket felhasználták a gyermekbénulás elleni vakcina kifejlesztéséhez, az in vitro megtermékenyítéshez, a géntérképezéshez, a rákgyógyításban elért eredményekhez, az AIDS-kutatáshoz, a klónozáshoz és az őssejtek tanulmányozásához.

A család és a vállalat most peren kívüli, bizalmas megegyezésre jutott – közölték Lacksék ügyvédei a CNN-nel.

Egy keddi sajtótájékoztatón a családtagok és ügyvédeik elmondták, hogy a megállapodás segíteni fogja őket Lacks örökségének életben tartásában.

A 103. születésnapján igazságot szolgáltattunk

– mondta Alfred Lacks-Carter, Lacks unokája.

Ben Crump, a családot képviselő egyik ügyvéd elmondta: reméli, hogy a megállapodás segít majd abban, hogy mások is megismerjék Lacks örökségét.

Rovatok