Index Vakbarát Hírportál

Napi két órában maximálná a kínai kormány a gyerekek okostelefon-használatát

2023. augusztus 3., csütörtök 10:45

A kínai kibertér-szabályozó hatóság (CAC) indítványa alapján napi két órában korlátoznák a 18 év alatti gyerekek okostelefon-használatát, hogy ezzel is csökkentsék a gyerekek mobilalkalmazásoktól való függőségét – közölte a CAC csütörtökön.

A CAC a honlapján tette közzé az indítványt, mely alapján a 16 és 18 év közötti felhasználók csak napi két órán keresztül használhatják az internetet. A fiatalabb gyerekek okostelefon-használatát is szabályoznák, a 8 évnél idősebb, de 16 év alatti gyerekek legfeljebb napi egy órát használhatják a telefonjukat, míg a 8 év alatti gyermekek legfeljebb napi negyven percet.

A kiskorúak este 10 órától reggel 6 óráig nem használhatnák a legtöbb internetszolgáltatást a mobileszközökön a tervezet szerint.

A korlátozott időszakban csak a kiskorúak fizikai és szellemi fejlődésének megfelelő alkalmazások lennének engedélyezve a gyermekeknek, de ezeket a CAC egyelőre nem pontosította.

Peking már régóta próbál fellépni az internetfüggőség ellen, amely a hatóságok szerint jelentős probléma a lakosság körében. A kínai hatóságok 2021-ben már jelentősen csökkentették az időt, amelyet a 18 év alattiak online játékokkal tölthetnek, péntekenként, hétvégén és ünnepnapokon legfeljebb egy órát játszhatnak ezekkel a fiatalok. Kína korábban a kiskorúak játékhasználati lehetőségét ünnepnapokon három, egyéb napokon másfél órában korlátozta.

A kiskorúak online védelmének hatékony megerősítése érdekében a CAC az elmúlt években már szorgalmazta egy ifjúsági mód bevezetését az internetes platformokon, kiterjesztve annak lefedettségét, optimalizálva funkcióit és korosztálynak megfelelő tartalommal gazdagítva azt. A bevezetése óta pedig pozitív hatással van a fiatalok internetfüggőségének és a nemkívánatos információk csökkentésére

– közölte a CAC.

A hatóság a tervezetet nyilvános konzultációra bocsátotta, közleményük szerint szeptember 2-ig várják a lakosság visszajelzéseit, de azt nem közölték, hogy az új intézkedések mikortól léphetnek hatályba.

Nem ez az első korlátozása Kínának

Kína betiltotta a ChatGPT-t, és úgy tűnik, hajlandó kiterjeszteni ezt a tilalmat minden olyan alkalmazásra, amelyről úgy véli, hogy az AI-programot használ – írja a cybernews.com.

A lépésre azon félelmek közepette került sor, hogy a gépek számos emberi funkciót elavulttá tehetnek, valamint az ázsiai szuperhatalom és az Egyesült Államok közötti technológiai kereskedelmi háború eszkalálódik.

A kínai kormány utasítása alapján az ön alkalmazása nem lesz elérhető a kínai App Store-ban, mivel olyan tartalma van, amely Kínában illegális

– állt az alkalmazás felhasználójának küldött értesítésben, amelyet az X-re átkeresztelt Twitteren osztottak meg.

„A kormány szigorítja a mély szintézis technológiákkal (DST) és a generatív AI-szolgáltatásokkal, köztük a ChatGPT-vel kapcsolatos szabályozásokat” – tette hozzá a TechNode által elsőként közöltek szerint.

Rovatok