Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen tartják fenyegetésnek a TikTokot

2023. augusztus 4., péntek 15:09

Az Egyesült Államokban már egyre inkább kezdenek egyetérteni abban, hogy a TikTokot nemzetbiztonsági fenyegetésként kell kezelni – derült ki a Pew Research Center felméréséből. Azonban érdekes, hogy a megítélés az applikáció használatától is függ.

Pew Research Center felmérése szerint, amit az Engadget portál ismertetett, az amerikai felnőttek 59 százaléka látja veszélynek a TikTokot, de ez attól függően is változik, hogy valaki használja-e a szolgáltatást vagy sem.

A TikTokot használók mindössze 9 százaléka látja komoly fenyegetésnek a felületet, míg a videomegosztót nem használók 36 százaléka érzi ugyanezt.

Összességében a felhasználók 42 százaléka lát valamilyen veszélyt a szolgáltatásban, azonban azoknak, akik nem használják, 65 százaléka aggódik.

A TikTok megítélésében jelentős szerepet játszik az életkor is. A 30 év alatti felhasználóknak csak 49 százaléka látja a TikTokot bármilyen veszélynek (és csak 13 százalékuk jelentős veszélynek), de ezek a számok az idősebb demográfiai csoportoknál magasabbra kúsznak. A 65 év felettiek mintegy 65 százaléka ideges a TikTok miatt, és ezen csoport 46 százaléka kritikus fenyegetésként tekint rá.

A politika is tényező

A konzervatívok 76 százaléka aggódik, míg a demokraták csupán 49 százaléka osztja ezt az érzést. Az amerikai felnőttek nagyjából 64 százalékát legalább valamennyire aggasztja a TikTok adatkezelési gyakorlata. Az adatok azonban ismét életkor szerint változnak. A 30 év alattiaknak csak 54 százaléka gondolja így, míg a 65 év felettiek 75 százaléka aggódik.

A tanulmányt akkor készítették, amikor Montana törvényt hozott a TikTok betiltásáról az államban, és jóval azután, hogy mindkét nagy amerikai párt politikusai országos tiltásra szólítottak fel.

A platform már most is tiltott a legtöbb szövetségi eszközön.

Az érvelés gyakran hasonló. A tisztviselők attól tartanak, hogy a ByteDance, a TikTok anyavállalata esetleg amerikai felhasználók adatait továbbítja a kínai kormánynak, vagy befolyásolja az algoritmusokat a Kína-barát propaganda terjesztése érdekében.

A TikTok többször is tagadta a kínai kormány befolyását, és számos lépést tett az amerikai politikusok megnyugtatására. Az amerikai adatokat belföldön tárolja, átláthatóságot biztosít a kódjával kapcsolatban és elbocsátja az érzékeny adatokhoz jogosulatlanul hozzáférő munkatársakat. Ezek az intézkedések azonban nem sokat segítettek a kormány képviselőinek megnyugtatásában.

Rovatok