Index Vakbarát Hírportál

A ChatGPT meghódította a munkahelyeket

2023. augusztus 12., szombat 08:56

Egy friss kutatás szerint az amerikaiak több mint negyede rendszeresen használ chatbotokat a mindennapi munkájuk során. A cégek álláspontja különbözik, sok vállalat már betiltotta a ChatGPT-t.

A Kurier beszámolója szerint az amerikaiak több mint egynegyede rendszeresen használja a mesterséges intelligenciát a mindennapi munkája során – derül ki a Reuters/Ipsos pénteken közzétett, 2625 amerikai állampolgár bevonásával készült online felméréséből.

A válaszadók mintegy tíz százaléka viszont azt állította, hogy főnöke megtiltotta az AI-eszközök használatát. Az alkalmazottak a ChatGPT-t e-mailek írására, dokumentumok összegzésére és kezdeti kutatások elvégzésére használják.

A Samsung már betiltotta a ChatGPT-t

A vállalatok különbözőképpen vélekednek a mesterséges intelligencia használatáról. A dél-koreai Samsung elektronikai vállalat például májusban betiltotta a ChatGPT-t és az egyéb AI-eszközök használatát, miután egy alkalmazott érzékeny információkat töltött fel a platformra.

Az amerikai Procter & Gamble óriáscégnél dolgozók sem használhatják a ChatGPT-t. A Google júniusban arra figyelmeztette munkavállalóit, hogy legyenek óvatosak, amikor a cég saját chatbotját, a Bardot vagy az egyéb konkurens platformokat használják.

 „A munkáltatók joggal óvatosak, hiszen a chatbotokat célzott parancsokkal rá lehet venni arra, hogy érzékeny adatokat fedjenek fel” – mondta Paul Lewis, a Nominet kiberbiztonsági cég egyik vezetője. Ugyanakkor más vállalatok – mint például a Coca-Cola – fokozatosan áttérnek a szoftverre, hogy javítsák a hatékonyságot.

Rovatok