Index Vakbarát Hírportál

Képet küldött az űrből az orosz holdszonda

2023. augusztus 16., szerda 11:14

A küldetés egyelőre jól áll, és ha ez így marad, pár nappal megelőzik az ugyanoda tartó indiai szondát.

Az első visszaküldött képek alapján minden rendben van az augusztus 10-én Vosztocsnijből indított orosz holdszonda, a Luna–25 fedélzetén. Az eszköz elődje, a szovjet Luna–24 1976-ban járt az égitesten, ahonnan 170 gramm holdi talajmintával tért vissza.

A hétfőn továbbított fekete-fehér képeket az Orosz Tudományos Akadémia közölte: a Föld, a Hold és az űrhajó egy része látható rajtuk az orosz zászlóval. A felvétel a Földtől 310 ezer kilométerre készült. Az akadémia kiemelte, az eszköz fedélzeti rendszerei megfelelően működnek, és a kommunikáció a földi irányítással stabil.

A Luna–25 a tervek szerint egy hétig kering a Hold körül, mielőtt leszállna az égitest déli sarkánál, ahol víz felkutatásával foglalkozik várhatóan egy évig.

A Hold jeges déli sarkainál különös versengés alakult ki Oroszország és India között, mivel ezzel szinte egy időben ugyanide tart az indiai Chandrayaan–3 szonda is. A július 14-én indult Chandrayaan–3 a tervek szerint augusztus 23-án landol a Holdon. A később indult orosz szonda valamivel feszesebb tempót diktál, és már augusztus 21-én megkísérli a leszállást. Ez azért alakul így, mert az indiai eszköz megvárja a holdi napfelkeltét, hogy napelemei elegendő energiát termelhessenek. A Luna–25-nek ezzel szemben egy radioizotópos termoelektromos generátor biztosítja a hőt és elektromosságot, ezért szabadabban mozoghat.

Az indiai űrügynökség már 2019 szeptemberében megkezdte volna a Hold déli sarkának felfedezését. A Chandrayaan–2 azonban egy szoftverhiba miatt a felszínbe csapódott. Az utóbbi időben izraeli és japán magáncégek is megpróbáltak leszállni a Holdon, de egyikük sem járt sikerrel.

Oroszország a tervek szerint 2027-ben indítja újabb holdszondáját, a Luna–26-ot, amit egy évvel később követne a Luna–27, 2030-ban pedig a Luna–28. Utóbbi küldetése a Kínával közös holdbázis építésének előkészítése lesz.

(Space.com)

Rovatok