Index Vakbarát Hírportál

Kolosszális dínóösvényt találtak Alaszkában

2023. augusztus 16., szerda 10:25

Kolosszális dínóösvényt találtak Alaszkában, a naplemente segített a hatalmas sziklafal titkának felfedezésében.

Alaszka állam legnagyobb és legtöbb fajta ősgyíklábnyomát őrző megkövült ösvényére bukkantak az Alaszkai Egyetem kutatói a Denali Nemzeti Parkban. A 70 millió éves, dínónyomokat több rétegben tartalmazó képződményt nagy mérete miatt Kolosszeumnak nevezték el.

A dinókolosszeum jelenleg egy húszemeletnyi függőleges sziklafal. A dínók természetesen nem sziklamászással töltötték a krétakor végét, eredetileg inni jártak ide, a nyomokat megőrző rétegeket a lemeztektonika évmilliók alatt fordította álló helyzetbe. 

A lelet felfedezője, Patrick Druckenmiller elmondta, hogy eredetileg nem is vették észre a nyomokat, mert hétórás fárasztó séta után a talajon keresgéltek. A naplemente azonban más megvilágításba helyezte a dolgokat.

Amikor a nap a megfelelő szögben áll, nagyon látványosan kirajzolódnak a lábnyomok. Amikor megláttuk, teljesen ledöbbentünk, aztán Pat szólt, hogy hozzam a fényképezőgépet

– idézte fel a pillanatot Dustin Stewart, Druckenmiller kollégája.

A tudósok szerint a környék korábban erdős, meleg éghajlatú terület volt. A legtöbb nyomot növényevő dinoszauruszok hagyták, de vízi madarakon kívül raptorok és tirannoszauruszok nyomait is megtalálták.

(University of Alaska Fairbanks)

Rovatok