Index Vakbarát Hírportál

A világhírű tudós elmondta, hogyan nézhetnek ki az űrlények, ha léteznek

2023. augusztus 17., csütörtök 19:45

Richard Dawkins brit evolúciókutató biológus több hipotézist is vázolt azzal kapcsolatban, hogy milyen testfelépítésük lehet a földönkívülieknek, amennyiben léteznek.

Dawkinst egy YouTube-videóban kérdezték meg a követői arról, hogy mit gondol az űrlényekről. A professzor három lehetőséget is vázolt válaszában.

Az egyik forgatókönyv szerint az űrlények óriási, az elefántokkal megegyező méretű, pókszerű lények lehetnek.

A professzor szerint az űrlényeknek akkor lenne ilyen a testfelépítésük, ha egy olyan szülőbolygóról érkeznének, amely sokkal gyengébb gravitációs mezővel rendelkezik, mint a Föld. 

A második lehetőség az lenne, ha az űrlények egy olyan bolygóról jönnének, ahol a gravitációs mező sokkal erősebb, mint a Földön. Ez esetben nagyjából az egér méretével megegyező és az orrszarvúhoz hasonló testalkatú lények lehetnének. Ha viszont (és ez a harmadik lehetőség) a Földhöz hasonló gravitációjú bolygóról érkeznének, akkor szerinte nagyjából az emberéhez hasonló testfelépítéssel rendelkezhetnének.  

„Lehet, hogy ugyanúgy néznek ki, mint mi. Elég csak megnézni az élet történetét a bolygónkon, elképesztő, hogy a konvergens evolúció miként működik, és milyen gyakran születnek meg ugyanazok a megoldások ugyanazokra a problémákra. Ausztrália élővilága például rendkívül hasonlít az egész világéhoz. Ausztrália állatai és a világ állatai között nagyon látványos párhuzamok vannak” – mondta, kifejtve ezzel a három közül az utóbbi lehetőséget. 

Richard Dawkins a válaszában arra is kitért: meglehetősen biztos abban, hogy létezik élet a Földön kívül is. Azonban szerinte nagyon messze lehetnek, így az első kapcsolatfelvétel (ha megtörténik) távolsági kommunikáció útján eshet majd meg, és nem úgy, hogy fogják magukat, és egyszer csak landolnak a Földön – írta meg a Daily Star.

Rovatok