Index Vakbarát Hírportál

Az űrben senki sem hallja a sikolyunkat. Vagy mégis?

2023. augusztus 18., péntek 11:53

Nem nagyon messzire, de elektromágneses úton tovább terjedhetnek a hullámok, így az űroperák csillagrombolói is zúghatnak egy kicsit.

Mivel az űr nem tartalmaz levegőt vagy más közeget, ami a hangot továbbítaná, közismerten nem zúg az űroperák csillagrombolóinak hajtóműve, és nem zörömbölnek a valódi űrhajók fúvókái, és amint arra az űrhorrorok felhívták a figyelmet, az űrben senki sem hallja meg az ember sikoltozását. Mindez a tudományos ismereteink alapján igaz, a finn Jyväskylä Egyetem nanotudományi központjának kutatói szerint azonban nem minden körülmény esetén helytálló.

Zhuoran Geng és Ilari Maasilta szerint a hang képes átugrani a világűr vákuumát, a Communitcation Physics hasábjain közölt cikkükben le is írják, hogyan.

A szakemberek megállapításai szerint a hanghullámok piezoelektromos anyagokban keltett vibrációja elektromágneses mező segítségével átadódhat egy másik testre. Ennek feltétele, hogy a két tárgy közelebb legyen egymáshoz, mint a hanghullám mérete. Ez az emberi fül számára hallható tartományban 1,7 centimétertől 17 méterig terjedhet, de a jelenség természetesen a nem hallható tartományban is jelentkezik.

A legtöbb esetben nagyon kicsi ez a hatás, viszont találtunk olyan helyzeteket is, amikor a hullám 100 százalékos hatásokkal, törés nélkül átugrik. A jelenség, mint ilyen, alkalmazható mikroelektronikai alkatrészekben vagy hőszabályzóknál

– mutatott rá Ilari Maasilta professzor.

Végeredményben tehát az űrben is hallható a hang, csak elég közel kell kerülni a dübörgés vagy sikoly forrásához.

(ScienceDaily, SciTechDaily)

Rovatok