Index Vakbarát Hírportál

A kutatók megtalálták az agysejtet, amely segíthet legyőzni a fáradtságot

2023. augusztus 22., kedd 19:43

Fontos felfedezést tettek a Washington State University kutatói. Egérkísérleteik által felfedeztek egy agysejtet, amelynek az aktiválásával alvás nélkül is fenntartható az éberség. A szakemberek szerint a felfedezés sokat segíthet azoknak, akiknek munkájuk vagy élethelyzetük révén nincs lehetőségük kialudni magukat.

Mint köztudott, ha valaki sokáig marad ébren, akkor másnap sokáig is fog aludni, hogy elkerülje az alváshiánnyal járó fáradtságot. A Washington State University kutatói azonban most megoldást találhattak a problémára.

A kutatók egereken végeztek kísérleteket, amelyek során aktiválták az állatok agyában található asztrocitasejteket, aminek a hatására 

a rágcsálók a vártnál hat órával hosszabb ideig maradtak éberek, és nem mutatták az alváshiánnyal együtt járó tompaságot és fizikai lassúságot.

„A hosszabb ébrenlét általában növeli az alvás idejét és intenzitását, de ebben a vizsgálatban azt láttuk, hogy a többórás ébrenlét ellenére ezek az egerek nem különböztek a jól kipihent társaiktól” – mondta a kutatás vezetője.

A szakemberek a jövőben az emberi agyon is tesztelik a folyamatot. A kutatók ugyanis azt remélik, hogy

A FELFEDEZÉS SEGÍTHET A FÁRADTSÁG LEKÜZDÉSÉBEN AZOKNAK, AKINEK NINCS LEHETŐSÉGÜK KIALUDNI MAGUKat.

A tanulmány azonban kiemeli, az állandó ébrenlét hosszú távon nem fenntartható, hiszen a szervezet regenerálódásához elengedhetetlen az alvás.

New Atlas beszámolója szerint a kutatók évekig figyelmen kívül hagyták az asztrocitasejteket, ugyanis úgy gondolták, hogy az nem több, mint egyfajta kötőanyag, amely összetartja az agyat. Az egyetem korábbi kutatásai azonban kimutatták, hogy valójában fontos szerepet játszanak az alvásban, az időérzék szabályozásában, valamint a testmozgás agyra gyakorolt hatásának közvetítésében és a gyulladás szabályozásában is.

A kutatók azt tervezik, hogy a jövőben kibővítik vizsgálataikat, és megvizsgálják, hogy az asztrociták aktiválása hogyan hat más biológiai funkciókra, mint a tanulásra, a memóriára és a figyelemre.

Rovatok