Index Vakbarát Hírportál

Nagy terveket sző India, a Hold a következő célpont

2023. augusztus 23., szerda 12:57

Történelmet írhat India, mivel a második holdra szállási kísérletre készül, amely már szerdán sikeres lehet.

Történelmi tett küszöbén áll India, amely a Chandrayaan–3 révén második alkalommal próbál eljutni a Holdra. A kísérlet magyar idő szerint szerda délután lehet sikeres – számolt be róla a The Guardian.

A holdjáró a Hold déli részén landolna, amire korábban még egy űrprogram keretein belül sem volt példa. Indiának 2019-ben, az oroszoknak pedig hétvégén volt egy-egy sikertelen kísérlete.

Az űrparancsnok szerint már minden jármű által küldött jel arra mutat, hogy sikeres lesz a leszállás. K. Sivan kijelentette, hogy az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) korrekciót hajtott végre a négy évvel ezelőtti kudarcot követően.

A küldetés 6 héttel ezelőtt vette kezdetét, a cikk kiemeli, hogy az Apollo ennél hamarabb, néhány nap alatt érte el a holdat. Az űrszonda legénysége, a „Vikram” múlt héten vált le a meghajtóról.

A misszió 74,6 millió dollárba (26,5 milliárd forint) kerül, ami más országokéhoz képest alacsonyabbnak nevezhető. Korábban Oroszország, Kína és az Amerikai Egyesült Államok jutott el a Holdra.

Az ISRO már készül a landolásra: 

Rovatok