Index Vakbarát Hírportál

Kicsi, olcsó és rengeteg mindenre jó

2023. augusztus 24., csütörtök 17:37

Manapság a tabletpiac nagy részét a nagyobb kijelzővel szerelt készülékek teszik ki, amelyek, valljuk be, bizonyos szituációkban – például utazásnál – egyszerűen túl nagyok lehetnek. Ilyenkor jönnek képbe az olyan kisebb tabletek, mint például a Lenovo Tab M9, amely rendkívül kedvező árának és felső kategóriás összeszerelési minőségének köszönhetően garantáltan időtálló darab lesz.

Ahogy azt a Lenovo Tab P11 Plusról írt tesztünkben is írtuk, ha tabletvásárlás előtt áll az ember, nem biztos, hogy a Lenovo készülékei lesznek az elsők, amelyek az eszébe jutnak. Pedig a gyártó kifejezetten széles kínálattal rendelkezik, ami tökéletesen megállja a helyét a konkurencia készülékeivel szemben.

A cég tavaly bemutatott készüléke, a Tab M9 az egyik legkisebb tablet a portfóliójukban, mindösszesen 50 ezer forintos ajánlott fogyasztói árának köszönhetően pedig mindenképp egy olyan darab, ami felkelti a figyelmet – ennyiért ugyanis a legtöbb esetben csak nagyon alsó kategóriás készülékeket lehet találni. Félreértés persze ne essék, a Lenovo táblagépe sem kínál csodákat ezért az árért, összességében azonban egy rendkívül jó ár-érték arányú készüléket rakott össze a kínai vállalat.

Kicsi, könnyű, mégis masszív

A rendkívül alacsony ár ellenére a Lenovo a külcsín tekintetében szinte semmin sem spórolt. A doboz jól mutat, benne pedig számos kiegészítőt találunk – nemcsak 10 wattos hálózati adapter, és USB-A–USB-C típusú töltőkábel érkezik a tablethez, hanem egy átlátszó, kinyitható lábbal rendelkező tok és egy fólia is, így ezekre nem is kell pluszban költeni. A 215,4 x 136,8 x 8 milliméteres dimenziókkal ellátott M9 alumíniumházat kapott, melynek hátlapját háromszög alakú mintázat díszíti.

A jobb oldalon a ki- és bekapcsoló, valamint a hangerő-szabályozó gombokat találjuk, lent egy hangszóró, egy USB-C csatlakozó, illetve egy jack-csatlakozó figyel ránk, mely manapság már hatalmas ritkaságnak számít. A készülék bal oldalán találjuk a MicroSD-kártya tálcáját, míg a keret felső részére már csak egy második hangszórót pakolt a Lenovo. Ezek egyébként meglepően jól szólnak, elméletben pedig a Dolby Atmos-hangzást is támogatják – mind tudjuk azonban, hogy egy tábalégép sem képes visszaadni az igazi Atmos-hangzást.

Az összeszerelési minőségre sem lehet panasz, a tablet nem recseg-ropog, érzetre szinte semmiben sem különbözik attól, mintha egy több százezres iPad Minit fognánk a kezünkben.

A 9 hüvelykes IPS LCD panel felbontása sajnos csak 800 x 1340 képpontos, így közelről nézve nem tűéles a kép, a 400 nites maximális fehérfényerőnek köszönhetően pedig a nyári napsütésben már meggyűlhet a bajunk a megjelenített tartalom befogadásával, a színek azonban rendben vannak, és a betekintési szögekre sem lehet panasz – ebben az árkategóriában olyan extrákra, mint például a nagyobb képfrissítés vagy az érintőtoll-érzékelő réteg, nem is lehet számítani.

Nem a legélesebb kés a fiókban

A Lenovo Tab M9 belsejében egy MediaTek Helio G80-as, 12 nanométeres, nyolcmagos lapka ketyeg, aminek a munkáját egy Mali-G52-es grafikus egység egészíti ki, 3 vagy 4 gigabyte memória társaságában. Nos, papíron mindez nem túl sok, a helyzet pedig az, hogy gyakorlatban sem – leginkább itt mutatkozik meg az, hogy miért is ilyen alacsony az M9 ajánlott fogyasztói ára.

Mindezek mellett ráadásul az akkumulátoridő is kielégítő, a mindösszesen 5000 milliamperórás telep ellenére az M9 használattól függően könnyedén képes volt 8-10 órás képernyőidőt is elérni, mielőtt újfent áramforráshoz kellett volna csatlakoztatni, így akkor sem hagyja cserben tulajdonosát, ha éppen egy hosszabb útra indul.

A készülék két variációban, 32+3 GB-os, illetve 64+4 GB-os kiszerelésekben érhető el, ezek közül mi mindenképp az utóbbi beszerzését javasoljuk – előbbi ugyanis a mai sztenderdekhez viszonyítva már rendkívül kevésnek számít, használata idővel mindenképp nehézkessé válna.

(Borítókép: Lapat Lili / Index)

Rovatok