Index Vakbarát Hírportál

Útra kelt a Hold felszínén az indiai holdjáró

2023. augusztus 25., péntek 14:13

A héten végrehajtott leszállás után sikeresen folytatódott a program.

Legördült a Vikram leszállóegységről, és megkezdte a tudományos munkáját India első holdjárója, a Pragján. Az indiai űrkutatási ügynökség, az ISRO az X-en (korábban Twitter) adott ki közleményt a sikeres manőverről, és jelentették, hogy minden rendszer megfelelően működik.

Mint ismert, az Csandraján-3 küldetés leszállóegysége szerdán hajtott végre sikeres landolást a Holdon, ezzel India negyedik országként juttatott eszközt az égitestre az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után. Ennél is fontosabb, hogy elsőként szálltak le a dél sark közelében, ahol a tudósok mérései szerint jelentősebb mennyiségű víz található. 

A víz megléte az űrkutatás szempontjából döntő, nemcsak azért, mert az élet alapja, de alkotórészei is kulcsfontosságúak: a hidrogén üzemanyagként, az oxigén a légzéshez is. Az indiai küldetés ezért jelentős hatással lehet arra, hogy az emberiség mikor jut el a Marsra.

A 26 kilogramm súlyú Pragján rover neve szanszkritul bölcsességet jelent. A következő két hetet a leszállóegység környezetének felderítésével tölti majd, és elemzi a talaj kémiai összetételét. Az eszköz másodpercenként egy centimétert tesz meg, a Hold porában hagyott nyomán az ISRO kerekekbe ágyazott logója látható. 

A Csandraján-3 felszíni küldetése csak erre a holdi napra szól, mert az állomás és a rover is napelemről kapja az energiát, és egyelőre nem tudni, hogy működőképesek lesznek-e a két hétig tartó holdi éjszakát követően.

(MTI, Space.com)

Rovatok