Index Vakbarát Hírportál

Négy űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajójával

2023. augusztus 26., szombat 11:39

Négy ország négy űrhajósa indult el szombaton a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX űrhajójával.

A Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból négy ország négy űrhajósa indult el szombaton a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajójával – írja az MTI. Az űrkapszula vasárnap éri el a Föld körüli pályán keringő űrállomást. A küldetés hat hónapig tart majd.

A négy asztronauta, az amerikai Jasmin Moghbeli, a dán Andreas Morgensen, a japán Furukava Szatosi és az orosz Konsztantyin Boriszov, a Nemzetközi Űrállomáson március óta tartózkodókat váltja.

Moghbeli az amerikai haditengerészet pilótája, Morgensen korábban olajfúró tornyokon dolgozott a nyugat-afrikai partoknál, Furukava sebész volt, Boriszovnak pedig mérnöki végzettsége van.

A nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozta az űrhajó indulása előtt Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség igazgatója, valamint az űrhajó parancsnoka Moghbeli is.

Az űrhajó indítását korábban egy nappal elhalasztották, hogy újból ellenőrizhessék az űrkapszula létfenntartó rendszerét.

Szeptember közepén Kazahsztánból indul a Nemzetközi Űrállomásra egy másik legénység, a NASA egy asztronautája és két orosz űrhajós.

Rovatok