Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai igazságügy beperelte a SpaceX-et

2023. augusztus 27., vasárnap 17:14

Az amerikai igazságügyi minisztérium beperelte a SpaceX-et azt állítva, hogy a vállalat diszkriminálta azokat az álláskeresőket, akik menekültek, vagy menedékjogot kaptak. A SpaceX alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk szerint a minisztérium állításai nem állják meg a helyüket.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma diszkrimináció miatt beperelte a SpaceX-et – írja a Space.com.

A kereset azt állítja, hogy 2018 szeptemberétől 2022 májusáig (és valószínűleg még tovább is) a SpaceX a bevándorlási és állampolgársági törvényt megsértve eltántorította a menekülteket és a menedékkérőket attól, hogy állásra jelentkezzenek, és diszkriminálta azokat, akik mégis jelentkeztek.

Vizsgálatunk megállapította, hogy a SpaceX nem mérlegelte vagy nem alkalmazta tisztességesen a menedékkérőket és a menekülteket állampolgársági státuszuk miatt, és a szövetségi törvényt megsértve olyan dolgokat vezetett be, amelyek a képzettségüktől függetlenül tiltották a felvételüket

– nyilatkozta Kristen Clarke főügyészhelyettes, az igazságügyi minisztérium polgárjogi osztályának munkatársa csütörtökön a kereset benyújtásának napján kiadott közleményében.

Az amerikai igazságügyi minisztérium tisztviselői szerint a SpaceX álláshirdetésekben és nyilvános nyilatkozatokban több éven keresztül azt állította, hogy

a vállalat csak amerikai állampolgárokat vagy zöldkártya-tulajdonosokat vehet fel, köszönhetően az exportellenőrzési törvényeknek.

Az ilyen törvények azonban, amelyek célja, hogy megakadályozzák, hogy más nemzetek megszerezzék az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontjából létfontosságú technológiát, az amerikai igazságügyi minisztérium szerint nem írnak elő ilyen korlátozásokat.

A SpaceX alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk szerint a minisztérium állításai valótlanok. 

A nemzetközi fegyverkereskedelmi szabályzat alapelve, hogy az amerikai vállalatoknak, amelyek fejlett fegyvertechnológiával rendelkeznek, például interkontinentális hatótávolságú rakétákkal, olyan embereket kell alkalmazniuk, akik állandó amerikai lakosok, hogy a technológia ne kerüljön olyan országok kezébe, amelyek ártani akarnak nekünk

– írta Musk az X-en (korábbi nevén Twitteren). Egy csütörtöki X-bejegyzésében pedig azt állította, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium a SpaceX-et olyan okokból veszi célba, amelyek túlmutatnak a törvény szigorú értelmezésén.

A SpaceX-nek többször is elmondták, ha bárkit alkalmaznának, aki nem az Egyesült Államok állandó lakosa, megszegnék a nemzetközi fegyverkereskedelmi törvényt, ami bűncselekménynek minősülne. Még kanadai állampolgárokat sem alkalmazhattunk, annak ellenére, hogy Kanada a Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság tagja!

– fogalmazott Musk.

Rovatok