Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas krátert hagyott maga után a Holdnak csapódó orosz űrkutató automata

2023. szeptember 2., szombat 06:32

Tízméteres átmérőjű krátert hagyhatott maga után Oroszország Luna–25 nevű űrkutató automata állomása, amely augusztus 19-én a Hold felszínének csapódva megsemmisült – közölte pénteken az Amerikai Űrhajózási Hivatal (NASA), amely képeket is közzétett a helyszínről.

A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna–25 lett volna az első jármű, ami leszállást hajt végre a Hold nehéz terepű déli pólusán. Az állomás fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása lett volna, hogy van-e jég az égitesten. 

A NASA holdkutató űrszondája, az LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) által készített felvételek alapján az amerikai ügynökség megállapította, hogy a kráter valószínűleg az orosz űrszonda becsapódási helyét mutatja. 

Az új kráter körülbelül 10 méter átmérőjű. Mivel közel van a Luna–25 becsült becsapódási pontjához, az LRO csapata arra a következtetésre jutott, hogy a küldetés nyomán jöhetett létre, nem pedig természetes becsapódás útján

– közölte a hivatal. 

 A friss kráter körülbelül 400 kilométerre található a Luna–25 űrszonda tervezett leszállóhelyétől egy ősi, meredek kráter belső peremén. A Luna25 elvesztésének okait Oroszországban tárcaközi különbizottság fogja vizsgálni. Ez a projekt volt az orosz holdkutatási program első küldetése. Az előző, Luna24 állomást még 1976-ban, a Szovjetunióból indították.

Rovatok