Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar fotósnak sikerült lenyűgöznie a NASA-t

2023. szeptember 2., szombat 08:37

Fényes Lóránd az a magyar asztrofotós, akinek csillagászati fényképét a nap fotójának választotta a NASA. Az Írisz-ködöt sikerült megörökítenie, ami mintegy 1300 fényévre található a Földtől, és 6 fényév széles. A köd különlegessége domináns kék színe, valamint központi szálainak vörösbe hajló fénylései.

Fényes Lóránd három éven át dolgozott az Írisz-köd megörökítésén, és a kemény munka végül meg is hozta a gyümölcsét. A NASA a nap fényképének választotta a művet, és honlapjára is kihelyezte.

A fénykép azért volt ennyire időigényes, mert a legmodernebb eszközökkel is sok órát vesz igénybe annak kiexponálása – ebben az esetben 13 és fél óra volt a folyamat.

Nálam egy kép általában 1–2 hónapig készül, ezt követően pedig az utómunka is sok órát igényel. Az Írisz megörökítése azért tartott több évig, mert már 2021-ben elkezdtem, de nem voltam elégedett az eredménnyel, majd 2022-ben sem sikerült elég részletet gyűjteni

– nyilatkozta az asztrofotós, a 24.hu-nak.

A 2023-as év volt az, amikor olyan eredményt ért el fotóival, amivel ő maga is elégedett volt. Fényes Lóránd ugyanis új távcsövet alkalmazott, illetve a korábbi képeit is felhasználta a végleges mű megvalósításához.

Rovatok