Index Vakbarát Hírportál

Százötvenezer éves szandálnyomokat találhattak

2023. szeptember 2., szombat 17:04

A legrégebbi fennmaradt cipő tízezer éves, de a viselése több mint százezer évre nyúlhat vissza.

Dél-afrikai kutatók elemzése alapján az emberi lábbelik legkorábbi ismert bizonyítékai lehetnek a fokvárosi partok környékén felfedezett nyomok. A őskőkorból maradt lenyomatokon nem láthatóak lábujjak, körvonalaik ugyanakkor élesek, egyes részletek pedig a talpra erősített bőrpántok rögzítési pontjainak tűnnek.

Az Ichnos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Nelson Mandela Egyetem kutatói három különböző lelőhelyet azonosítottak. A Kleinkrantz nevű lelőhelyen talált nyomok a 79 ezer és 148 ezer évvel ezelőtti időszakban keletkeztek. A Goukamma nevű lelőhely korát 73 ezer és 136 ezer év közöttire becsülik. A harmadik hasonló megkövült nyomot az Addo Elefánt Nemzeti Parkban található Woody Cape lelőhelyen találták. A nyomok korát közvetlenül nem, csak a környezetükben található üledékek és más kőzetek alapján lehetett megbecsülni.

A nyomok mindegyik esetben emberszabásúakra utalnak. Méretük alapján gyerekek vagy kis termetű felnőttek hagyták őket

– fogalmaztak a kutatók.

Elméletük igazolására a szakemberek a helyi szan bennszülöttek múzeumból kölcsönzött, kemény talpú szandáljait tesztelték – ezek hasonlóan éles körvonalú nyomokat hagytak a homokon. A kutatók szerint ezek ugyan közvetett bizonyítékok, de véleményük szerint a szandáloknak nagyon fontos szerepük volt a tengerparti gyűjtögető életmódban: ebben a környezetben nem csupán az éles sziklák jelentenek kellemetlen akadályt, de komoly sérülést szerezhetett, aki például tengeri sünbe lépett.

Az őskőkorban egy komoly lábseb akár halálos is lehetett

– emelték ki.

Ebből a korszakból természetesen semmilyen szandál nem maradhatott fenn. A legrégebbi megmaradt lábbeli így egy Oregonban, vulkáni hamuréteg alatt talált kilencezer éves, zsályából készített fonott szandál. 5500 éves lábbeliket találtak még Izraelben és Örményországban, továbbá az 5000 éve a dél-tiroli Alpokban megfagyott Ötzin szintén találtak egy pár surranót.

Az eddig ismert legkorábbi lábbelinyomokra egy görögországi barlangban találtak, neandervölgyi gyerekek hagyhatták ott 130 ezer évvel ezelőtt. Franciaországban is találtak hasonló nyomokat, de ezek bizonyító ereje – mindkét esetben – vitatott. Amint arra a dél-afrikai kutatók is figyelmeztettek cikkükben, igyekeztek óvatosan megközelíteni a kérdést, és tartózkodtak a lelet körüli szenzációkeltéstől. Felidézték azt az esetet, amikor egy 1880-ban Nevadában talált emberi cipőnyomról utóbb kiderült, hogy óriáslajhár lábnyoma.

(IFL Science)

Rovatok