Index Vakbarát Hírportál

Pénzesőt zúdít Anguilla szigetére a mesterséges intelligencia

2023. szeptember 6., szerda 07:09

Kapóssá tette a domainnevüket az új aranyláz, jelenleg nemzeti össztermékük tizede ebből származik.

Amikor Anguilla lakossága tavaly novemberben koktélt szürcsölgetve henyélt a karibi napfényben, még nem sejtette, hogy sorsa váratlanul még jobbra fordul. Ekkor azonban az OpenAI bejelentette ChatGPT-t, és teljes erővel beköszöntött az emberi produktumokkal versenyző generatív mesterséges intelligenciák korszaka, ami egyszerre járt a legnagyobb cégek elszánt piaci küzdelmével és a terület kis cégeire zúduló befektetési hullámmal. Egyfajta kezdődő lufi alakult ki, egy új aranyláz, ahol az egyik alapvető formaság a technika fő hívószavára, az angol artificial intelligence-re (mesterséges intelligenciára) utaló domain, vagyis .ai végződésű internetcím.

A szóban forgó végződés történetesen Anguilla nemzeti domainje. Az internetes címeknek ezt a legfelső szintű tartományát a domainnév rendszert igazgató ICANN döntése alapján 1985 óta kapják országok. Magyarország .hu címei például 1990-től váltak elérhetővé.

Anguilla 1995 óta használja a .ai domaint, 2021-ben már szépnek mondható, 7,4 millió dolláros bevételre tettek szert olyan címek eladásából, mint a Stability.ai vagy Open.ai. Tavaly november óta azonban 30 millió dollár értékben vásárolták a címeiket a Bloomberg jelentése szerint. Ez a 91 négyzetkilométer kiterjedésű, 19 ezer fős lakosságú sziget GDP-jének mintegy 10 százalékát jelenti.

November 30. óta nagyot változtak errefelé a dolgok

– mondta a domaineket adminisztráló Vince Cate, aki a '80-as években egy jól menő Atari boltot hátrahagyva költözött Amerikából a szigetre.

Nem ez az első eset, hogy vásárlók rohanják meg egyes országok domainjét. Olaszország .it végződése folyamatosan kapós, mert bármikor kiválóan illeszkedik egy angol reklámszlogenbe. A 2010-es évek elején például dívott a cuki hangulatú .ly végződésű címek használata (ilyen volt például a bit.ly linkrövidítő szolgáltatás) – ez Líbia nemzeti címe, de az országban 2011-ben kitört véres polgárháború rövidre zárta ezt a trendet.

A Kis-Antillák részét képező brit terület lakói tudják, hogy ez a hullám csak rövid ideig tart majd, addig is megőrzik nyugalmukat és folytatják a koktélozást a karibi napfényben, továbbá élvezik, hogy minden reggel azzal kelhetnek, hogy ugró delfinek vannak országuk címerében.

(Ars Technica)

Rovatok