Index Vakbarát Hírportál

Megiható a bor, amibe légy esett?

2023. szeptember 6., szerda 18:47

A rovar veszélyes mikrobákat hordoz. Veszélyesek ezek a környezetre, ahova kerülnek, vagy inkább fordított a helyzet?

Képzeljen el egy laza pillanatot, amikor egy pohár kellemesen hűvös, közepesen túlárazott olaszrizling felé nyúl (amennyiben sem bort, sem hasonlókat nem fogyaszt, ne képzelje el, bár Primrose Freestone The Conversationben megjelent cikkének alább következő feldolgozása, ha csak közvetetten is, még releváns lehet), de döbbenten látja, hogy abban egy néhai Drosophila melongaster, tömörebben döglött muslica úszkál. Fogyasztható még az ital, vagy végzetes hiba meginni?

A gyümölcslégy kedvenc tápláléka a rothadó gyümölcs, amire kukában, komposztban is szívesen lecsap, egyéb legyek és bomló hulladékok környezetében is. Ennek következtében a borban úszó jövevény minden bizonnyal hordoz a testén néhány kellemetlen baktériumot E colit, Listeriát, Shigellát vagy Salmonellát. Ezek közül bármelyik képes súlyosan megbetegíteni és ledönteni egy egészséges embert.

Ön tehát a mosogatóba önti a pohár tartalmát, ami jó döntés. A tudomány álláspontja szerint azonban ezzel elpocsékolt egy pohár teljesen iható bort.

Kokkintosz

Hogy a muslica által hordozott kórokozók mennyire fertőzőképesek, azon múlik, hogy milyen mennyiségben és milyen erőben vannak jelen – ez pedig nagyban függ attól, hogy milyen táptalajra érkeznek.

A bor 8-14 százalék alkoholt tartalmaz, pH-értéke valahol 3 és 4 között van, vagyis savas. A bor ettől önmagában is antibakteriális hatású, amihez hozzáadódik, hogy ha hűvös az ital, az önmagában olyan sokkot okoz a baktériumoknak, ami megállítja a szaporodásukat. 

Azok a bacik, amelyek az alkoholt, savat és hideget kibírták, és szaporodóképesek maradtak, ezután a gyomor még savasabb környezetében találják magukat, ahol a gyomorfal nyálkájának csapdájába esnek, és emésztőenzimek szedik szét őket. A mikroorganizmus, ami ezt is kibírta, megküzdhet az immunrendszerrel, eddig azonban nagyon ritkán juthat el bármelyik. Összességében tehát a borban úszó gyümölcslégy aligha tud fertőzést okozni.

A Leicester Egyetem mikrobiológusa szerint tehát a rovar eltávolítását követően fogyasztható az ital, de aki lusta, benne is hagyhatja, és kiegészítheti az étrendjét egy kis fehérjével.

(The Conversation)

Rovatok