Index Vakbarát Hírportál

Áltermeszt növeszt a hátán az őrült bogár

2023. szeptember 14., csütörtök 05:54

Élelemért és védelemért álcázza magát a társadalom tagjának.

Korábban nem látott szintre emeli a mimikrit az a bogár, amit nemrég fedeztek fel Ausztrália északi területeinek talajában egy termeszvár feltárása során. Az Austrospirachtha carrijoi a potrohából egy teljes méretű termeszutánzatot növeszt, ami saját testtájakkal, csápokkal és végtagutánzatokkal rendelkezik. 

A Zootaxa szaklapban bemutatott bogár a holyvafélék közé tartozik, amelyek közismerten az álcázás mesterei, és ismertek olyan fajai is, amelyek a hangyák alakját felvéve épülnek be a rovartársadalomba.

Az A. carrijoi esetében nem maga az állat, csak a potroha alakul egy bábfigurává. Mivel a termeszek nem látnak, és érintés alapján ismerik fel egymást, a kinövés formája, tapintása a környezetből felszedett kémiai jelekkel együtt elegendő a megtévesztéshez. 

A rovar igazi feje az áltermesz alatt rejtőzik, de mivel viszonylag kicsi, a kutatók szerint nem a termeszlárvákat fogyasztja, ehelyett azt az ételt, amit a boly tagjai nyújtanak át neki. A stratégia nagy előnye, hogy az A. carrijoi védett, kényelmes életet élhet a termeszek között.

(Science)

Rovatok