Index Vakbarát Hírportál

A világon elsőként kezdtek el forgalmazni 3D nyomtatóval készült élelmiszert a szomszédban

2023. szeptember 19., kedd 10:29

A világon elsőként kezdték el forgalmazni egy osztrák szupermarketben a 3D-nyomtatott vegán lazacot.

Az alternatív halfilét a Revo Foods nevű élelmiszer-technológiai startup alkotta meg. A világon ez lehet az első olyan 3D-nyomtatott élelmiszer, amely a boltok polcaira kerül – írja az Iflscience.

A kutatók több éve dolgoznak a 3D-nyomtatott élelmiszeripari termékeken, a lézerrel főzött sajttortáktól a laboratóriumban termesztett húsokig.

A 3D-nyomtatott lazac fonalas gombákból származó mikoproteinből készül, emellett számos vitamint és Ómega-3 zsírsavakat is tartalmaz.

Hozzátették, hogy magas fehérjetartalmú, 100 grammonként 9,5 gramm fehérje található benne, bár ez még mindig kevesebb, mint az azonos mennyiségű normál lazac fehérjetartalma.

A nyomtatott élelmiszerekkel az élelmiszer-termelést tennék fenntarthatóbbá, ami különösen a halászati ágazatban jelent gondot. A világ halállományának 34 százaléka túlhalászott, így gyorsabban fogják ki, mint ahogyan szaporodnának – ismertették.

A vegán lazacfilé előállítása is gazdaságos. A vállalat szerint a termék előállítása 77-86 százalékkal kevesebb szén-dioxidot és 95 százalékkal kevesebb édesvizet használ fel, mint a hagyományos lazac kifogása és feldolgozása.

A 3D-nyomtatott élelmiszerek kereskedelmi forgalomba hozatala új korszakot jelenthet az élelmiszergyártásban – tették hozzá.

Rovatok