Index Vakbarát Hírportál

Tudományos áttörés? – kifejlesztették a „fordított vakcinát”

2023. szeptember 20., szerda 07:18

A kutatók nemrég kifejlesztettek egy olyan oltást, amelyet a köznyelvben „fordított vakcinaként” neveztek el a tengerentúlon, hatásmechanizmusa miatt. Az innováció sokat segíthet az autoimmun betegségek (diabétesz, szklerózis multiplex, reuma) kezelésében.

A vakcinák általában azáltal fejtik ki a hatásukat, hogy „megtanítják” az immunrendszernek, miként védekezzen egy-egy behatoló vírus vagy baktérium ellen. Most a Chicagói Egyetem kutatói egy olyan vakcinát fejlesztettek ki, amely pont ennek az ellenkezőjét teszi.

A New Atlas beszámolója szerint ez a vakcina egy olyan molekulát távolít el az immunrendszer védelmi „memóriájából”, amely a kórokozók elleni védelemben valóban hátrányt jelent – viszont az autoimmun betegséggel küzdőknek épphogy ez a molekula jelenthet segítséget a tudósok szerint, és ezért hozták létre a vakcinát.

A kutatók gyakorlatilag a máj kiválasztásban játszott szerepét felhasználva érték el azt, hogy a szervezet ne támadja meg ezt a molekulát. 

A múltban bebizonyítottuk, hogy ezt a fajta megközelítést fel lehet használni az autoimmun betegségek megelőzésére. Ebben a kutatásban viszont az az érdekes, hogy kimutattuk: ezzel kezelni lehet az olyan, már folyamatban lévő betegségeket, mint a szklerózis multiplex. Ami sokkal hasznosabb lehet a gyakorlati alkalmazásban

 – mondta Jeffrey Hubbell, a kutatás vezetője. A vakcina működését vázolva hozzátette: „Ahelyett, hogy erősítenénk az immunitást egy vakcinával, egy nagyon specifikus módon lebontjuk azt a fordított vakcinával.”

Hozzátette azt is: a fordított vakcina azért működik másképp, mint az autoimmun betegségeket kezelő jelenlegi gyógyszerek, mert az utóbbiak az egész immunrendszer működését gátolják, ami nem ideális, hiszen a kórokozókkal szemben kiszolgáltatottá teszik a szervezetet, és egyéb mellékhatásaik is lehetnek.

„Ha ezek helyett a fordított vakcinával kezelhetnénk a pácienseket, akkor az sokkal célzottabb lehetne, és sokkal kevesebb mellékhatással járna” – vázolta Jeffrey Hubbell.

A feltételes módot az indokolja, hogy a fordított vakcina klinikai vizsgálata még folyamatban van. Most még csak a Fázis–1-es vizsgálatok zajlanak, amelyekben az eszköz biztonságosságát vizsgálják szklerózis multiplexben szenvedő pácienseknél.

Mint a kutatás vezetője megjegyezte: „Még nincs olyan fordított vakcina, amelyet klinikailag igazoltak, de nagyon izgatottak vagyunk ennek a technológiának az előrehaladását illetően.”

A kutatás eredményeit összegző tanulmány nemrég jelent meg a Nature folyóiratban, és a Chicagói Egyetem honlapján is beszámoltak róla. 

Rovatok