Index Vakbarát Hírportál

A Trónok harca készítője perli a ChatGPT-t

2023. szeptember 21., csütörtök 18:29

George R. R. Martin és John Grisham amerikai írók beperelték a ChatGPT-tulajdonos OpenAI-t, mert azt állítják, hogy a rendszer kiképzésével megsértették szerzői jogaikat. A ChatGPT és más nagy méretű nyelvi modellek (LLM) hatalmas mennyiségű, gyakran az internetről származó adat elemzésével „tanulnak”.

A felperesek azt állítják, hogy a szerző könyveit engedély nélkül használták fel a ChatGPT fejlesztéséhez. Az OpenAI azt mondta, tiszteletben tartja a szerzők jogait, és úgy véli, „az AI-technológiából nekik is hasznot kell húzniuk”.

A panaszban megnevezett más neves szerzők között van Jonathan Franzen, Jodi Picoult és George Saunders.

Az ügyet a New York-i Manhattanben működő szövetségi bírósághoz az Authors Guild, az Egyesült Államokban működő, a megnevezett szerzők nevében működő szakmai csoport terjesztette be. A beadvány  azzal vádolja az OpenAI-t, hogy

tömeges, szisztematikus lopást követ el.

A kereset Sarah Silverman komikus júliusban indított hasonló jogi lépését követi, valamint egy nyílt levelet, amelyet Margaret Atwood és Philip Pullman írók írtak alá ugyanebben a hónapban, és amelyben az AI-cégek kártérítést követelnek a műveik felhasználásáért. 

Az OpenAI szóvivője elmondta:

A világ számos alkotójával, köztük a szerzők céhével is beszélgetéseket folytatunk, és együttműködve igyekszünk megérteni és megvitatni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmaikat. Bízunk benne, hogy továbbra is találunk kölcsönösen előnyös módokat a közös munkára.

Azzal érvelnek az ügyben, hogy a ChatGPT rendszere az LLM szerzői jogvédelem alatt álló könyveiből származó adatokkal a szerzők engedélye nélkül táplálkozott, részben azért, hogy képes legyen pontos összefoglalókat készíteni róluk.

A per egy szélesebb körű aggodalomra is rámutatott a médiaiparban:

ez a technológia kiszoríthatja az ember által írt tartalmakat.

Patrick Goold, a City University jogi lektora a BBC-nek elmondta, bár együtt érez a per mögött álló szerzőkkel, úgy véli, nem valószínű, hogy sikerrel járnak, mivel bizonyítaniuk kell, hogy a ChatGPT lemásolta és sokszorosította a munkájukat.

Valójában nem is a szerzői jogok miatt aggódnak, hanem amiatt, hogy a mesterséges intelligencia munkahelygyilkos

− mondta, és a forgatókönyvírók aggodalmait azokhoz hasonlította, amelyek ellen jelenleg Hollywoodban tiltakozások zajlanak.

Az OpenAI-t a Microsoft és a GitHub programozási oldal mellett egy számítástechnikai szakértőkből álló csoport is perbe fogta, akik szerint a kódjukat engedélyük nélkül használták fel a Copilot nevű mesterséges intelligencia kiképzéséhez.

Egyik per sem zárult még le.

Rovatok