Index Vakbarát Hírportál

Nagy frissítés jön a Windowsra: mesterséges intelligenciát kap a rendszer

2023. szeptember 22., péntek 10:50

Az eszköz jó másodpilótaként a szokásos MI-dolgok mellett mindent segít majd kezelni.

A Microsoft hivatalos blogjának közlése szerint szeptember 26-án kiadott rendszerfrissítéssel érkezik a Windows 11 operációs rendszerbe a Copilot intelligens segéd. A funkciót az egér jobb gombjának vagy a Windows+C billentyűkombináció lenyomásával lehet majd elindítani.

A mellékelt bemutató videó alapján a Copilot hozni fogja a mesterséges intelligenciától megszokott képességeket:

reagál a hangvezérlésre, beszáll a képszerkesztésbe például hátterek kezelésével, szöveget generál, vagy összegzést ír meglévő szövegből.

Emellett a funkció képes lesz segíteni az operációs rendszer témájának beállításában, az Outlook levelezőprogram kezelésében, természetesen az Edge böngésző és Bing kereső használatában, továbbá a felhőt, irodai programokat és más produktív alkalmazásokat tömörítő Microsoft 365 működtetésében.

A Microsoft szerint a Copilot különböző eszközökön is elérhető lesz, például mobilon képes lesz az általa gyűjtött információkra támaszkodva egyszerű instrukció alapján szöveges üzenetet írni a felhasználó helyett.

A Microsoft operációs rendszere három évtizede legnépszerűbb a világon. 2022 év vége óta az OpenAI-val együttműködésben létrehozott ChatGPT megjelenésével vezetővé váltak a mesterséges intelligencia területén. Idén gyakorlatilag ezt a pozíciót erősítik meg azzal, hogy a Windows és más, Microsoft által fejlesztett programok minden lehetséges zugába bevezetik új robotpilótájukat. 

(Windows Blog)

Rovatok