Index Vakbarát Hírportál

Drámaian bővülnek a Windows legendás rajzolóprogramjának funkciói

2023. szeptember 24., vasárnap 10:04

A legendás rajzolóprogram új változata már meghaladja minimalista gyökereit, és az Adobe profi képszerkesztőinek világába lép .

A Windows hivatalos blogjának közlése szerint a bennfentes felhasználók hamarosan megismerkedhetnek a Paint program friss változatával. A grafikai szerkesztőprogram funkciói jelentős bővítést kaptak: immár kezeli az átlátszó pixeleket, és a felhasználók külön képrétegeket használhatnak a szerkesztés során.

Az minimalista pixeles firkálmányok előállítására alkalmas Paint egy alapélmény a háztartási számítástechnikát használók számára. Paintbrush néven a Windows operációs rendszer alapértelmezett programcsomagjának részét képezte 1985 novemberétől, és BMP és PCX fájlokat kezelt. A Windows 95-től a rövidebb Paint nevet kapta, és ekkorra a széles körben elterjedő JPEG- és GIF-fájlok szerkesztésére is alkalmas volt.

Szerkesztési funkciói minimalisták voltak és maradtak, a program így vált az internetes kultúra egyik alapelemévé, pixel arttal rokon digitális népművészeti eszközként azonnal felismerhető vizuális stílust kölcsönöz, webcomiscok és mémsorozatok, illetve kortárs képzőművészetbe átcsapó alkotások készítésére használták.

A Clippy nevű animált digitális asszisztens bukása óta hagyománnyá válhatott a Microsoftnál, hogy nem tudják mire vélni az ilyen kulturális jelenségeket, ezért az évek során többször is megpróbáltak megválni a Painttől. Legutóbb 2017-ben jelezték, hogy a Windows 10-ben a Paint 3D nevű programra cserélik. Az általános felhördülés nyomán sietve közölték, hogy a Paint ingyen elérhető lesz a Microsoft Store alkalmazásboltban, de végső soron mégis inkább bennehagyták az oprendszerben.

A Windows 11-ben már fordult a kocka, sötét kezelőfelületet kapott továbbfejlesztett betűtípus-kezelővel. Az új bejelentés ennél is tovább megy, a cuki minimalista program immár az Adobe profi képszerkesztőinek világába lép a rétegek kezelésével. Az pedig, hogy átlátszó PNG-ket képes menteni mintegy 28 évvel a formátum megjelenése után, egy váratlan technikai forradalom.

(Windows Blogs)

Rovatok