Index Vakbarát Hírportál

Rekordmennyiségű jég olvadt el idén az Antarktiszon

2023. szeptember 26., kedd 14:17

A tudósok attól tartanak, hogy a globális felmelegedés a jég eltűnésének új korszakába vezethette a régiót, ami messzemenő következményekkel járhat.

Egymillió négyzetkilométerrel dőlt meg az Antarktisz körüli jégtakaró éves maximális mennyisége, miközben a tudósok attól tartanak, hogy a globális felmelegedés miatt a régió a jég eltűnésének új korszakába léphetett, ami messzemenő következményekkel járhat a világ éghajlatára és a tengerszintre nézve – írja a The Guardian.

Az Antarktisz körüli jég minden év szeptemberében eléri a maximális kiterjedését. Az 1981 és 2010 közötti átlag 18,71 millió négyzetkilométer volt. 

Az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont (NSIDC) előzetes elemzése szerint azonban a tengeri jég szeptember 10-én érte el 16,96 millió négyzetkilométeres maximumát, és azóta csökkent.

A 2023-as maximum 1,75 millió négyzetkilométerrel elmaradt a hosszú távú átlagtól, és mintegy 1 millió négyzetkilométerrel az 1986-ban felállított korábbi rekordalacsony értéktől.

Az Antarktisz körüli jég éves ciklusokon megy keresztül: a legalacsonyabb kiterjedését minden februárban éri el, míg a legmagasabbat szeptemberben. Az Antarktisz tengeri jege viszonylag stabil volt, amíg 2016-ban meg nem dőlt a nyári rekordalacsony szint. Azóta további rekordalacsony értékek születtek, köztük idén februárban is.

Rovatok