Index Vakbarát Hírportál

Új funkciót kapott a Spotify

2023. szeptember 26., kedd 17:32

A mesterséges intelligencia a Spotify zenei alkalmazásban is kamatoztatja hasznosságát. A legújabb törekvéseik értelmében már anyanyelvünkön is meghallgathatjuk kedvenc podcastjeinket.

A Spotify globális platformja már 15 éve ad tartalomgyártási lehetőséget a legkülönbözőbb rétegek alkotói számára szerte a világon. A hang erejét használva küzdötték le a hozzáférés határait és távolságait, de ez most egy még nagyobb szintre lép. A streamingplatform legújabb célja az volt, hogy a nyelvi akadályokat és szakadékokat is átugorja – írták a platform hivatalos oldalán

Kedden mutatták be a podcastok hangfordításának úttörő funkcióját, mely a mesterséges intelligenciának köszönhetően valósulhat meg.

A hanganyagokat különböző nyelvekre képes lefordítani az AI úgy, hogy a podcaster hangja az eredeti marad. 

Ez a Spotify által kifejlesztett funkció a legújabb innovációkat – köztük az OpenAI nemrég megjelent hanggeneráló technológiáját – használja fel, hogy megfeleljen az eredeti előadó stílusának, így a hagyományos szinkronizálásnál személyesebb és természetesebb hangzású, hitelesebb hallgatási élményt nyújt.

Első körben olyan podcasterekkel dolgozott együtt a szolgáltató a funkció kifejlesztéséhez mint:

A Spotify elnökhelyettese úgy fogalmazott a fejlesztéssel kapcsolatban:

hisszük, hogy a mesterséges intelligencia átgondolt megközelítése segíthet mélyebb kapcsolatokat kiépíteni a hallgatók és az alkotók között, ami kulcsfontosságú eleme a Spotify küldetésének, hogy felszabadítsa az emberi kreativitásban rejlő lehetőségeket.

Ez még csak a kezdet a fejlesztés történetében, az idő előrehaladtával igyekeznek majd minél személyesebbé tenni a podcasthallgatás élményét a felhasználók számára. Jelenleg több mint 100 millióan hallgatnak podcasteket a felületen és ez a szám egyre csak növekszik. A streamingszolgáltatás folyamatosan keresi a módszereket, hogy leküzdje a történetmesélés akadályait. 

Rovatok