Index Vakbarát Hírportál

Új szalaggal tovább működnek a mobil eszközök akkumulátorai

2023. szeptember 28., csütörtök 09:22

Most derült fény rá, hogy ezekben az eszközökben használt egyik műanyag viselkedése rontja a hatásfokot.

Kanadai mérnökök felfedezték, hogy mivel hosszabbítható meg a mobiltelefonok és laptopok energiaforrásainak élettartama – jelentette a CBC. A Dalhousie Egyetem munkatársai szerint a mai akkumulátorok részeit rögzítő műanyag szalagnak több olyan hátránya van, ami orvosolható.

A ma elterjedt akkumulátorokban ez a szalag PET néven közismert polietilén-tereftalát műanyagból készül, a szakemberek azonban megállapították, hogy ez az anyag kémiai reakciók miatt oldódni kezd. Az oldódás következménye végső soron az önkisülés – ez az a jelenség, amikor egy akkumulátor hosszabb tárolás során magától elveszíti a töltését.

Senki sem gondolta, hogy a szalag az oka

– mutatott rá a CBC rádiónak Anu Adamson PhD-hallgató. Adamson elmondta, hogy amikor kémiailag stabilabb polipropilén szalagot alkalmaztak, 70 százalékkal csökkent az önkisülés és 10 százalékkal nőtt az akkumulátor élettartama.

A felfedezés azért is előnyös, mert a két műanyag ára között nincs jelentős különbség, vagyis a jobb minőségű akkumulátor előállítása nem jár az árak növekedésével.

(CBC)

Rovatok