Index Vakbarát Hírportál

Előkelő helyezést ért el a Debreceni Egyetem a világ legjobb egyetemeinek listáján

2023. szeptember 29., péntek 10:27

A Debreceni Egyetem bekerült a legjobb 800 felsőoktatási intézmény közé a Times Higher Education (THE) legfrissebb listáján. A világ 28 ezer egyeteméből több mint 1900 felsőoktatási intézmény került a szerdán megjelent THE World University Rankings 2024 ranglistára oktatási, kutatási tevékenysége, nemzetközi megítélése és ipari bevételei, szabadalmai alapján.

Legjobb hazai tudományegyetemként a 601–800-as kategóriába rangsorolta a Debreceni Egyetemet a Times Higher Education brit rangsorkészítő a legújabb globális listáján. Az intézmény négyszáz helyet javított a tavalyi pozíciójához képest – adta hírül az unideb.hu.

Az egyetem a legjobb teljesítményt az oktatás kategóriában nyújtotta, és ezúttal is jól szerepelt a nemzetközi láthatóság területén. Ezzel az eredménnyel a Debreceni Egyetem a világ felsőoktatási intézményeinek legfelső 3 százalékában foglal helyet.

A jelentős előrelépéssel kapcsolatban Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte, hogy több év kitartó munkájának köszönhető a mostani eredmény.

„Öt évvel ezelőtt döntött az egyetem vezetése egy célzott program elindításáról annak érdekében, hogy az intézmény kiválósága a rangsorokban elfoglalt helyezésekben is láthatóvá váljon. Ez a komplex akcióprogram figyelmet fordít az oktatásra, a tudományos tevékenység ösztönzésére, az egyetem kutatói által írt tudományos munkák nemzetközi láthatóságára, valamint az intézményben kiadott folyóiratok indexelésének fejlesztésére, hogy minél több szaklap kerüljön be a nemzetközi adatbázisokba” – fejtette ki.

Phil Baty, a THE globális ügyekért felelős vezetője is kiemelte a magyar felsőoktatási intézmények teljesítményét, és külön gratulált a Debreceni Egyetemnek.

A hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetem mellett a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem is szerepel az elismert globális rangsorban.

A rangsor élén a brit University of Oxford, az amerikai Stanford University és a Debreceni Egyetem stratégiai partnere, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) áll.

A THE teljes rangsora ide kattintva érhető el.

Rovatok