Index Vakbarát Hírportál

Új szintre emelkedik a drónvédelem Magyarországon

2023. október 2., hétfő 15:44

RAC Antidrone Zrt. néven drónvédelmi technológiai társaságot alapít a 4iG Nyrt., a 4iG Csoporthoz tartozó Rotors & Cams Zrt., valamint Jászai Gellért magántőkealapja, az iG Tech.

4iG várakozásai szerint a jövőben jelentősen növekedhetnek a piaci igények a drónok kontrollját biztosító precíziós technológiák iránt – olvasható a cég közleményében.

Az új társaság az elérhető legmodernebb technológiák integrációja mellett hazai tudásbázison alapuló egyedi fejlesztésekkel és speciális innovációs tevékenységgel kíván megjelenni a hazai és nemzetközi piacon.

A RAC Antidrone autonóm repülésre képes eszközök ellen kínál légtérellenőrző és légtérvédelmi megoldásokat az ipari, közlekedési, a védelmi és civil szférának.

A RAC Antidrone Zrt. részvényeinek 25 százalékát a 4iG Nyrt. tulajdonolja, a társaságban emellett 25 százalékos tulajdonos lesz az iG Tech Magántőkealap, a további 50 százalékos tulajdonrésszel pedig a 4iG Csoport kötelékébe tartozó Rotors & Cams Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. rendelkezik majd

Az UAV technológiák fejlesztése, az új technológiák honosítása és piacra jutása a 4iG Csoporton belül kiemelt stratégiai terület, így a RAC Antidrone Zrt. működésének felügyelete a 4iG Nyrt. technológiáért felelős vezérigazgató-helyetteséhez, Blénessy Lászlóhoz tartozik, a társaságnapi operatív irányításáért Szepessy Kornél, a Hungaro Control korábbi vezérigazgatója felel.

Növekvő kockázat, új igények

A gazdasági, polgári és védelmi szférában egyaránt növekvő kockázatot jelentenek az autonóm repülésre képes eszközök. Az ipari, közlekedési, katonai és civil létesítmények biztonsági szolgáltatói felismerték, hogy a kétdimenziós védelem után már szükség van a harmadik dimenzió, azaz a létesítmények légterének hatékony felügyeletére és védelmére is.

A drónok alkalmazhatóságukban, és képességeikben is folyamatosan fejlődnek, így a drónfelderítés és -elhárítás is új lendületet vett. Ezeknek a rendszereknek alapeleme a szenzoros dróndetektálás,valamint a pilóta nélküli repülőeszközök küldetésének megállapítása, amely elengedhetetlen a megfelelő védelmi intézkedés kiválasztásához és alkalmazásához – áll a 4iG közleményében.

Rovatok