Index Vakbarát Hírportál

A mikroműanyagok már a felhőkben is ott vannak

2023. október 3., kedd 21:22

Sehol sem lehetünk már biztonságban a mikroműanyagoktól. Apró műanyagdarabkák vannak a vizekben, a testünkben, és most a kutatók a Fudzsi- és az Ojama-hegy tetején lévő felhőkben is találtak mikroműanyagokat.

Az Environmental Chemistry Letters című szaklapban megjelent új tanulmányban japán tudósok egy csoportja felvázolja, hogyan találtak mikroműanyagokat Japán két hegycsúcsa tetején. A kutatók megmászták a Fudzsi és az Ojama csúcsát, hogy vízmintákat gyűjtsenek a két hegy csúcsát fátyollal borító ködből. Ezután fejlett képalkotó technikákat alkalmaztak a begyűjtött mintákon, hogy többet tudjanak meg a víz tulajdonságairól, és apró műanyagdarabokra leltek.

Amikor a kutatók a felhővízmintákat vizsgálták, kilencféle polimert és egyféle gumit találtak.

A vizsgált felhővíz minden egyes literje 6,7-13,9 darab ilyen mikroműanyagot tartalmazott. Az egyelőre nem világos, hogy ezek a műanyagdarabok hogyan jutottak fel ilyen messzire a hegyekbe.

Legjobb tudomásunk szerint ez az első jelentés a felhővízben lévő, levegőben szálló mikroműanyagokról

– írták a kutatók a tanulmányban.

Rengeteg problémát okozhatnak

A mikroműanyagok 5 milliméternél kisebb műanyagrészecskék, és számos forrásból származhatnak. Lehetnek nagy méretű műanyag tárgyak idővel lebomló darabjai, lebomlott autógumik vagy olyan testápolási termékek, amelyek műanyag gyöngyöket tartalmaznak, amelyek végül a vízkészletbe kerülnek. Ezek az apró műanyagdarabkák már mindenütt ott vannak – az antarktiszi hóban, a hegycsúcsokon, sőt még az emberek vérében is.

A japán Waseda Egyetemnek a tanulmányról szóló közleménye kifejtette, hogy nagyon sok műanyag kerül a világ óceánjaiba, és ezekből a mikroműanyagokból néhány az óceáni vízpermettel a légkörbe kerülhet. 

Ez azt jelenti, hogy az esővíz is tele lehet mikroműanyaggal, ami még inkább beszennyezi, amit eszük és iszunk. 

A kutatók attól tartanak, hogy ezek a mikroműanyagok hozzájárulhatnak az éghajlatváltozáshoz is, ha nagy mennyiségben találhatók a légkör felső részeiben.

A világ mikroműanyag-szennyezésével kapcsolatos új kutatások az emlősök lehetséges egészségügyi problémáira is rámutatnak. Egy tavaly augusztusban közzétett tanulmány felvázolja, hogy a különböző mértékben mikroműanyagoknak kitett egereknél viselkedésbeli változásokat tapasztaltak. Bár az egerek ivóvízben voltak kitéve a műanyagoknak, a műanyagdarabkákat testük egész területén megtalálták a szervszövetekben, beleértve a lépüket, a májukat és az agyukat is – emlékeztetett a Gizmodo.

Rovatok