Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok először szabott ki bírságot űrszemét miatt

2023. október 4., szerda 18:55

Az amerikai kormányzat elkezdett bírságokat osztogatni azoknak a vállalatoknak, amelyek nem vállalnak felelősséget a Föld körüli pályán hagyott űrszemétért.

A Föld körül keringő űrszemét egyre nagyobb problémát jelent. Régi rakétaalkatrészek és használaton kívüli műholdak keringenek bolygónk körül nagy sebességgel, és nemcsak a működő műholdakra jelentenek veszélyt, hanem a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó emberekre is – írja a Digitaltrends.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az űrszemetek egymásnak ütköznek, és kisebb, ugyancsak veszélyes darabokra törnek.

Miközben továbbra is keresik a hatékony módszereket a Föld körüli pályán keringő törmelék eltávolítására, az amerikai kormányzat elkezdett bírságokat osztogatni azoknak a vállalatoknak, amelyek nem vállalnak felelősséget az űrben hagyott szemétért.

Az Egyesült Államok első ilyen jellegű bírságában a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC)

150 ezer dolláros (mintegy 56 millió forintos) büntetést szabott ki a Dish Networkre, amiért nem szállította el biztonságosan a működésképtelen műholdját a működő műholdak útjából.

A Dish Network elismerte felelősségét EchoStar–7 műholdjának állapotával kapcsolatban, és megállapodott az FCC-vel egy megfelelési tervben.

A vállalat EchoStar–7 műholdja 2002-ben indult, és a Földtől mintegy 35 ezer kilométerre lévő geostacionárius pályán keringett. A Dish Networknek a műholdat 300 kilométerrel távolabb kellett volna helyeznie bolygónktól, de a 2022-es deaktiválás után üzemanyagot vesztett, és csak 122 kilométerrel került arrébb.

Mivel a Dish Network nem tudta végrehajtani a megállapodás szerinti manővert, megsértette az FCC engedélyének feltételeit, ami a bírság kiszabásához vezetett.

Ahogy a műholdas műveletek egyre elterjedtebbé válnak, és az űrgazdaság felgyorsul, biztosnak kell lennünk abban, hogy az üzemeltetők betartják kötelezettségvállalásaikat

– mondta Loyaan Egal, az FCC végrehajtási irodájának vezetője.

Egal az eredményt áttörést jelentő egyezségnek nevezte, amely világossá teszi, hogy az FCC-nek erős végrehajtási jogköre és képessége van a létfontosságú űrszemétre vonatkozó szabályainak érvényesítésére.

Túl korai lenne megmondani, hogy az FCC bírsága lesz-e az első a sok közül, vagy hogy az intézkedésnek lesz-e tényleges hatása az űrszemetet a Föld körüli pályán hagyókra, de jelenleg a már pályára állt törmeléktömegek eltakarítása lenne a legsürgetőbb kérdés.

Rovatok