Index Vakbarát Hírportál

Mennyi ideig maradnak meg az adatok egy pendrive-on?

2023. október 7., szombat 15:27

Mindannyiunknak vannak szívünknek kedves elektronikus emlékei, képei, videói, dokumentumai vagy egyéb olyan fontos adatai, melyeket szeretnénk biztonságban tudni. Adatainkat többféle megoldás segítségével tárolhatjuk, így például külső HDD-n (merevlemezen), írható CD-lemezen vagy akár USB pendrive-on. De mikor kezdenek elszivárogni az adatok?

A megoldások közül az USB pendrive (más néven USB stick vagy flash drive) tökéletes megoldásnak tűnik adataink gyors, egyszerű és olcsó tárolására. A pendrive ugyanis nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért jobban ellenáll a mechanikai behatásoknak, így a rázkódásnak, ütődésnek vagy akár a karcolásnak, mint a CD vagy merevlemez.

De vajon meddig maradnak meg adataink a pendrive-on? A kérdés megválaszolásához érdemes megismerni az eszköz fizikai felépítését.

A pendrive az adatokat memóriacellákban tárolja bináris értékek (nullák és egyesek) formájában. A memóriacellák ezeket az értékeket, adatokat egyfajta csapdába ejtett elektronok formájában tárolja, ezeket lebegő kapuknak is hívják. Ez a fajta megoldás kiválóan alkalmas az adatok nagy tömegű tárolására és gyors kiolvasására. Azonban ennek a fajta tárolómegoldásnak van egy nagy hátránya, mégpedig az, hogy a csapdába ejtett elektronok idővel elkezdenek „elszivárogni”. Ez az adatok romlását okozhatja, mivel egyre nehezebb leolvasni, hogy az adott bináris érték egyest vagy nullát jelent-e.

A pendrive-on található adatok élettartamát több tényező is befolyásolhatja.

A pendrive elektronikájának, memóriájának és úgy általában a kivitelezésének minősége nagy szerepet játszik ebben. Az esetek többségében az olcsóbb modellek egyben rövidebb élettartammal is rendelkeznek, mindamellett, hogy ezek használati értéke, azaz a fájlok pendrive-ra írási és onnan való kiolvasási sebessége is alacsony.

Egy másik tényező az írási ciklusok száma, ami azt írja le, hogy hány alkalommal és milyen gyakorisággal lehet adatokat írni és törölni. Az írási ciklusok számának növekedésével nő az adatok romlásának valószínűsége. Végül, de nem utolsósorban a pendrive élettartamában a szélsőséges hőmérsékleteken való használat, valamint a kedvezőtlen tárolási körülmények is szerepet játszanak.

Az első, kereskedelmi forgalomban kapható pendrive 1999-ben jelent meg a Trek 2000 International nevű cég termékeként, Thumbdrive néven, így az azóta eltelt időben bőséges tapasztalat halmozódott fel az eszközök átlagos élettartamát illetően. Ezek alapján elmondható, hogy ideális körülmények között egy jó minőségű USB pendrive-on az adatok átlagosan 10 évig, de akár ennél is tovább megmaradnak.

Ez azonban nem jelent megfelelő távú tárolási megoldást.

A pendrive-ok tehát túl sok problémával küzdenek ahhoz, hogy hosszú távú adattárolásra alkalmasak legyenek. A megoldás optikai CD- vagy DVD-lemezek használata lehet, amelyek jobb alternatívának bizonyulnak.

(Borítókép: iStock / Getty Images Plus)

Rovatok