Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Természetvédők Közössége is bekerült az első energiaközösségbe

2023. október 10., kedd 21:47

Nyilvántartásba vették az első energiaközösségeket, melyek között a Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft.-t is regisztrálták, amelynek fő tulajdonosa a Magyar Természetvédők Szövetsége – tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t.

A közleményben felidézték, hogy a törvény 2021 óta ad lehetőséget arra, hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) nyilvántartásba vegyen energiaközösségeket. 

A Közösségi Energia Szolgáltató megalakulását azért kezdeményezte a Magyar Természetvédők Szövetsége, hogy mintaprojektként beindíthassa az első energiaközösségek egyikét – tették hozzá.

Energiaközösség tagja lehet magánszemély, társasház, lakásszövetkezet, önkormányzati intézmény, kis- és középvállalkozás, amelyek egymás között osztják meg és számolják el a napelemes rendszereik által termelt áramot. A közösség maga határozza meg az áram átvételi árát, és a közcélú hálózaton történő megosztás után rendszerhasználati díjat fizet. A közösségen belüli termelés és fogyasztás egyensúlyát aggregátor vagy kereskedői engedéllyel rendelkező mérlegkörfelelős biztosítja, mint például egy ipari park esetében.

Az energiaközösség lehet az egyik legfőbb eszköz az energiaszegénység elleni küzdelemben is

– közölte a szervezet.

A Magyar Természetvédők Szövetsége több mint tízéves szakmai tapasztalatai révén mentorál, és szakmai segítséget is ad induló energiaközösségeknek. Ennek keretében készítette el a Közösségi energia tudástér weboldalt, ahol az érdeklődők a többi között hazai és külföldi jó gyakorlatokkal és segédanyagokkal kezdhetik el saját energiaközösségük tervezését – áll a közleményben.

Rovatok