Index Vakbarát Hírportál

Tudományos eredmény: módosították a csirkék DNS-ét az Egyesült Királyságban

2023. október 11., szerda 21:15

A világon elsőként végeztek génszerkesztést csirkéken az Egyesült Királyságban. A tudósok szerint az eljárással csökkenthetik a madárinfluenza terjedését.

A csirkék DNS-ének szerkesztésével a kutatók elérték, hogy az állat részben immunis legyen a madárinfluenza-fertőzésre. Ezzel az új módszerrel csökkentenék a jövőben a vírus terjedését – számolt be a Euronews.

Mint írták, a madárinfluenza elterjedése baromfimadarak millióinak pusztulását okozta világszerte, valamint a tojás és a pulyka árát is jelentős megemelte. 

Bár a jelenlegi madárinfluenza-törzsek még nem okoztak jelentős megbetegedéseket az embereknél,

a szakértők tartanak tőle, hogy a vírus mutációja potenciális veszélyt jelenthet a jövőben. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) idén 25 EU-s tagállamot vizsgált, amely alapján április és június között a vadon élő állatoknál 634 alkalommal tört ki madárinfluenza-járvány. Az esetek száma a vadon élő madarak vonulásával tavasszal és ősszel is emelkednek – ismertették.

A legújabb kísérletek alapján a génszerkesztésen átesett csirkék sokkal ellenállóbbak voltak a madárinfluenzával szemben. Wendy Barclay, a londoni Imperial College tudományegyetem professzora elmondta: további kutatásokra is szükség lesz, ugyanis a csirkék immunitása a H5N1-es törzsnél még nem működik megfelelően. A tudományos eredményt a Nature Communications folyóiratban publikálták. 

Rovatok