Index Vakbarát Hírportál

Szilárdtest-akkumulátorok gyártására készül a Toyota

2023. október 12., csütörtök 12:32 | aznap frissítve

A japán vállalat hosszabb ideje készül technikai ugrásra. Egy friss bejelentés szerint már a célegyenesben vannak.

Együttműködésre lépett a Toyota Motor Corp. és az Idemitsu Kosan Co. energetikai vállalat teljes egészében szilárdtest-akkumulátorok tömeggyártási technológiájának kifejlesztésére – jelentette be csütörtökön a Toyota. A japán autógyár eddig viszonylag kevés modellel szerény lépéseket tett az elektromos járművek területén, aminek különböző vélemények szerint stratégiai okai voltak: a Toyota döntő előny elérésén dolgozott új akkumulátor technológiával. A mostani bejelentés ezt igazolja: az együttműködés már a tömeggyártást beindításának előkészítéséről szól.

A szilárdtest-akkumulátorok nagyobb kapacitással rendelkeznek és biztonságosabbak a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő jármű-akkumulátoroknál. A Toyota tájékoztatása szerint a több mint kétszeresére lehet vele növelni az elektromos járművek hatótávolságát, a töltési időt pedig akár tíz percre is le lehet rövidíteni.

A közlemény szerint a fejlesztési együttműködés célja, hogy a technológián alapuló akkumulátorok 2027-re piaci forgalomba kerülhessenek.

A szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésébe már a többi autógyártó vállalat is belefogott. A Toyota–Idemitsu-együttműködés a szulfid szilárd elektrolitok fejlesztésére összpontosít, de kiterjed az ellátási lánc kiépítésére és a gyártási hatékonyság növelésére is.

(MTI)

Rovatok