Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft megkötötte minden idők legnagyobb játéküzletét

2023. október 13., péntek 09:01 | aznap frissítve

A Microsoft Call of Duty-gyártó Activision Blizzardra tett ajánlata megkapta az Egyesült Királyság jóváhagyását, ezzel elhárult az utolsó akadály is a valaha volt legnagyobb játéküzlet elől. Többek között a Candy Crush, a World of Warcraft és a Heartstone is a Microsoft kezébe kerül az üzlettel.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) azt követően adott zöld utat, hogy az átstrukturált ügylet lényegében eloszlatta a szervezet korábbi aggályait – közölte a Sky News.

A Microsoft 2022 elején jelentette be a történelem legnagyobb játékos üzletét, de az 56 milliárd fontos (25 058 milliárd forint) felvásárlást áprilisban megakadályozta a brit versenyfelügyelet, mert aggódott, hogy az amerikai számítástechnikai óriás túlságosan nagy befolyást szerez az alakulóban lévő felhőalapú játékpiac felett.

Az új megállapodás megakadályozza, hogy a Microsoft elzárja a piaci versenyt a felhőalapú játékok szegmensében, miközben ez a piac beindul, megőrizve a versenyképes árakat és szolgáltatásokat a brit felhőalapú játékok ügyfelei számára

– áll a brit verseny- és piacfelügyelet (CMA) közleményében.

A múlt hónapban a szabályozó hatóság már utalt arra, hogy az üzlet zöld utat kaphat.

Nem csak a Call of Duty kerül a Microsoft kezébe

Az Activision egyik húzóneve minden bizonnyal a Call of Duty, de vannak még ikonikus, sok játékost megmozgató játékai a gyártónak. 

A felvásárlással az IGN gyűjtése szerint a Microsoft felel ezek után:

Ezek fényében érthető, miért nem adta áldását azonnal az Egyesült Királyság az üzletre, ezek közül több is felhőalapú. A felhőalapú játékokat szerverekről streamelik, nem pedig lemezről vagy kazettáról érik el egy játékkonzolra vagy számítógépre.

Meglett a kiskapu

Augusztusban a Microsoft engedményeket ajánlott a CMA-nek az üzlet jóváhagyására tett második kísérletében. Pedig korábban a Microsoft azt is nehezen engedte, hogy az Xbox-al konkurens PlayStation-ön is elérhető maradjon a Call of Duty.

Az átalakított tranzakció értelmében a Microsoft nem szerez felhőjogokat az Activision meglévő PC-s és konzolos játékaihoz, illetve az Activision által a következő 15 évben kiadott új játékokhoz. Ehelyett ezeket a jogokat a CMA szerint a Microsoft Activision felvásárlását megelőzően a Ubisoft Entertainmentnek adják át – emlékezetett a CNBC.

Az Activision felhőstreaming-jogainak eladásával a Ubisoft számára biztosítottuk, hogy a Microsoft nem tarthatja kézben ezt a fontos és gyorsan fejlődő piacot

– mondta Sarah Cardell, a CMA vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

Rovatok