Index Vakbarát Hírportál

Gazdasági falnak rohanhat a mesterséges intelligencia?

2023. október 13., péntek 15:58

A sok versenyző, a kockázatok és a profit hiánya aggasztja a befektetőket.

A Futurism azt írja: a ChatGPT megjelenése nyomán nagy cégek és pénzek jelentek meg, és erős pezsgésnek indult a mesterséges intelligencia területe. A CNBC-nek nyilatkozó elemzők és 

a the Wall Street Journal cikkei alapján azonban a jelenlegi lázat kijózanodás követheti jövőre.

A CCS Insight vezető elemzője, Ben Wood a CNBC-nek rámutatott, hogy a Google, az Amazon, a Qualcomm, a Meta és sokan mások fejest ugrottak a generatív mesterséges intelligenciák versenyébe.

Ezek kiszolgálásához azonban nagyon erős hardverre van szükség, rengeteg Nvidia chippel, ami jelentős befektetést igényel és kockázatot jelent kisebb cégeknek. Wood kiemelte, hogy közben olyan ismeretlen tényezők is lebegnek a terület felett, mint a lassan megérkező törvényi szabályozás és annak következményei.

A legnagyobb kérdés, hogy hogyan termelnek bevételt mesterséges intelligenciájukkal a cégek. A The Wall Street Journal tudósítása szerint egyelőre a legnagyobb szereplők, a Microsoft, a Google, és az Adobe sem tudják, hogyan húzzanak hasznot a technikából.

A piacon jelenleg ingyenes termékek versengenek, de közben a Microsoft programozókat segítő, népszerű GitHub Copilotja is veszteséges.

Mindez oda vezetett, hogy annak ellenére, hogy a piaci körülmények folyamatosan javulnak, például a költségek folyamatosan csökkenése miatt, a kezdeti lelkesedés óvatossággá lohadt a befektetők körében.

Rovatok