Index Vakbarát Hírportál

Az őrületbe kergeti a felhasználókat a Gmail új funkciója

2023. október 14., szombat 08:18

Néhány felhasználónál már aktiválta a Google a Gmail újdonságát, amelynek köszönhetően a levelekre a chates üzenetekhez hasonlóan akár emojikkal is reagálhatunk. A frissítés egyértelműen befogadhatóbbá teszi a fiatalok számára az e-mailezést, a Google azonban egy fontos dologról megfeledkezett: akik nem a Google kliensét használják a gmailes levelek olvasására, azok minden reakcióról új e-mailt kapnak, ezzel teljesen megtöltve a felhasználók postaládáját.

Maga az e-mailezés ősibb, mint maga az internet – de biztos, hogy reformálni kell azt? A Google szerint egyértelmű igen a válasz, így néhány felhasználónál már egy teljesen új levelezős élményt tesztelnek, ami leginkább a ma ismert chateléshez hasonlít. Az újdonság abban merül ki, hogy a beérkező levelekre válasz-e-mail helyett a felhasználók emojikkal is tudnak reagálni, akárcsak egy Messenger-, WhatsApp- vagy Google Chat-üzenetre, ezzel gyorsítva a válaszadás folyamatát.

Ezzel a lépéssel a Google a fiatalok számára is sokkal befogadhatóbbá szeretné tenni az e-mailezést, a funkció azonban csak a Google kliensén belül működik úgy, ahogy kellene.

Van egy kis gubanc

Mint ismeretes, az elektronikus levelek egy rendkívül régi protokollon alapulnak, így csak úgy nem lehet olyan nagyszabású újításokat eszközölni, mint a reakciók – maga a Google is egy kiskapun keresztül oldotta meg a funkció működését. Amikor valaki a Gmailen belül reakciót küld egy e-mailre, az a valóságban egy válasz-e-mailnek felel meg, amit a Google kliense okosan elrejt, és azonnal töröl – helyette pedig csak a reakciót jeleníti meg.

Aki azonban egy harmadik féltől származó klienst használ (például az Apple-féle Mail appot) az egy külön levelet fog kapni arról, hogy valaki reagált a levelére. Ez még egy kétfős beszélgetés során nem is feltétlenül zavaró, ha azonban egy többfős társaságnak küld kör-e-mailt, ahol mindenki reagálhat mindenki levelére, könnyen katasztrófába és spamlevelek százaiba torkollhat az új funkció bevezetése.

Egy másik furcsa furcsaság, hogy mivel az emoji-reakciók csak e-mailek, azokat nem lehet visszavonni.

Erre csak a reagálás utáni 30 másodpercig van lehetőségünk, akárcsak egy rendes levél elküldése esetén.

Nem fog minden esetben működni

Mint az a Google utólagos tájékoztatásából kiderült, a funkció nem fog működni üzleti vagy iskolai fiókokon – az emoji-reakciók csak a magánlevelezésben lesznek használhatók. Az emoji-reakciók emellett nem állnak majd rendelkezésre a 20-nál több címzettet tartalmazó üzenetekben, valamint a titkosított e-mailekben sem, ezzel szüntetve az esetleges zűrzavarokat; ettől függetlenül azonban a korábban említett probléma fennáll.

Azt, hogy a Google mikor vezeti be (vagy hogy egyáltalán bevezeti-e) a funkciót, egyelőre nem tudni, az óriásvállalat minden bizonnyal a felhasználók visszajelézései alapján fog mérlegelni.

Rovatok