Index Vakbarát Hírportál

A Google és az X sem felel meg az új ausztrál törvényeknek

2023. október 15., vasárnap 19:06

Az X (korábbi nevén Twitter) lett az első online platform, amelyet az ausztrál online biztonsági törvény értelmében 610 500 dolláros (körülbelül 225 millió forint) bírsággal sújtottak, mivel nem felelt meg az alapvető online biztonsági elvárásoknak.

Az X-nek 28 napja van arra, hogy vagy kifizesse az e-biztonsági biztos, Julie Inman Grant által kiszabott bírságot, vagy válaszoljon a biztos azon kérdéseire, amelyeket az X figyelmen kívül hagyott a platformon a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó anyagok visszaszorítása érdekében végzett munkájával kapcsolatban – közölte a The Guardian.

A felszólításokat februárban bocsátották ki az X, a Google, a TikTok, a Twitch és a Discord számára, miután tavaly első körben az Apple, a Meta, a Microsoft, a Snap és az Omegle kapott hasonlót.

A technológiai cégeknek a felszólításokra adott válaszairól szóló, hétfőn közzétett jelentésében a biztos megállapította, hogy a legnagyobb szolgáltatások közül sokan nem észlelték, nem távolították el és nem akadályozták meg megfelelően a gyermekekkel szembeni visszaéléseket tartalmazó anyagokat.

A Google sem muzsikált jól

A biztos azt is megállapította, hogy az X és a Google nem tett eleget a felszólításoknak: a Google néhány konkrét kérdésre általános válaszokat adott, míg az X-hez intézett kérdések egy része teljesen megválaszolatlan maradt.

A Google-t hivatalos figyelmeztetésben részesítették, míg az X-et jogsértési felszólításban részesítették.

Lucinda Longcroft, a Google ausztráliai közpolitikai és kormányzati ügyekért felelős igazgatója egy nyilatkozatban elmondta, hogy a gyermekek védelme a Google legfontosabb feladata, és a vállalat jelentős összegeket fektetett be a gyermekek szexuális zaklatását bemutató anyagok terjedésének megakadályozásába.

Rosszabb a helyzet, amióta Musk a tulajdonos

A jelentés megállapította, hogy az azt követő három hónapban, hogy Musk átvette a vállalat tulajdonjogát, és 80 százalékkal csökkentette a munkaerő létszámát, a gyermekbántalmazó anyagok automatikus felismerése 90 százalékról 75 százalékra csökkent.

A vállalatok eredetileg 35 napot kaptak a felszólításokra való válaszadásra, de a többszöri hosszabbítás miatt az eljárás hét hónapig tartott.

Inman Grant elmondta, hogy a TikTokot mindenekelőtt átláthatóbbnak találta, mint a többieket.

Ha az X nem válaszol a jogsértési felszólításra, és nem tesz eleget a kért információk szolgáltatásának, a hivatal az X-et szövetségi bíróság elé viheti, amely akár napi 780 ezer dolláros bírságot is kiszabhat a cégre, idén márciusig visszamenőleg.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok